latinica  ћирилица
23/10/2021 |  14:12 ⇒ 14:15 | Аутор: СРНА

"Осуда подметања пожара, надлежни што прије да открију починиоце и налогодавце"

Начелник општине Пале Бошко Југовић данас је, заједно са представницима скупштинске већине, осудио подметање пожара у приватном објекту породице Станишић, те инсистира да надлежни органи што прије идентификују и казне починиоце и налогодавце овог недјела.
Бошко Југовић - Фото: РТРС
Бошко ЈуговићФото: РТРС

На ванредној конференцији за новинаре, којој су присуствовали и представници скупштинске већине у Скупштине општине Пале, Југовић је истакао да је циљ локалне власти да се заштити породица Станишић, као и породице свих Паљана.

Он је подсјетио да је било још паљевина у протеклом периоду чији налогодавци нису откривени, наводећи раније паљевине приватне имовине Аце Станишића, аутомобила Мирослава Југовића и Бошка Томића, што, како је нагласио, ствара слику о несигурном и бруталном амбијенту у Палама.

- Владајућа коалиција је од почетка све то трпила, и прљаве игре, спинове, пријетеће поруке, наручене текстове у којима се озбиљни и честити људи етикетирају као највећи криминалци и сарадници регионалних кланова. Не би ме изненадило да на крају кажу да ми сами себи палимо имовину. Суштина је да се људи ни криви ни дужни означавају као мете - истакао је Југовић и упитао какав је ментални склоп људи који на тај начин желе да остваре свој циљ, интерес или ко зна шта.

Југовић је рекао да локална власт инсистира да полицијски органи пронађу одговорне и додао да ће то пренијети и министру унутрашњих послова Републике Српске Драгану Лукачу, директору Полиције Синиши Кострешевићу и начелнику Полицијске управе Источно Сарајево Бранимиру Шеховцу.

- Овакав инцидент без епилога је потенцијални позив за следећи и сваки наредни. Томе се мора стати у крај, ако желимо да живимо у слободним Палама - истакао је Југовић.

Према његовим ријечима, у свим ранијим нападама, па и овом посљедњим не искључује се политичка димензија јер је очигледно да многима није по вољи стабилан однос, без калкулација унутар коалиције коју чини скупштинска већина и да народ то зна.

- Јасно смо одлучили да останемо на овим просторима. Дјеца нам се школују овдје, наши родитељи живе овдје и сви заједно треба да градимо и бранимо Републику Српску. Ми смо овдје за разлику од других који своје отаџбине заснивају тамо негдје, носе капитал далеко одавде и праве нам проблеме. Предамо ли се тим људима, дјеца нам неће опростити - поручио је Југовић.

Он је навео да су Пале мала средина у којој се сви знају и ко је ко и какав је ко, ко је чему склон, а ко не.

- Данас су свима доступне све информације. Јавно су изнесене тешке ријечи и зато је недопустиво да било ко гура главу у пијесак. Морамо сви да радимо свој дио посла, а ко није у стању преузети одговорност нека поднесе оставку, од полиције до мене као начелника - истакао је Југовић.

Он је рекао да је симтоматично да се атакује на имовину угледног грађанина Пала Аце Станишића у дану када МУП Републике Српске на Јахорини одржава вјежбу.

- Свима је јасно да је онај ко је ово урадио послао својеврсну поруку и полицији и свим грађанима Палама. Подметање пожара у објекат породице Станишић могу да желе само кругови који једнострано хоће да створе амбијент да је општина крива за неостваривање нечијих интереса, те да зато треба дестабилизовати и општину и коалицију. Само једно са другим када се дестабилизује, биће пун ефекат за оне који то желе - изјавио је начелник Пала.

Југовић је поручио да Пале настављају путем развоја и да владајућа коалиција неће допустити да исфрустрирани појединци и групе засјене много доброг што је локална заједница радила.

- Као политички ауторитет у Демосу, али и као човјек који је породично близак мени, Ацо Станишић је неко на кога би такви кругови и групе вршиле притисак - рекао је Југовић.

Он је рекао да ће представници скупштинске већине истрајати на усвојеним развојним политикама, а кључна и заједничка политика јесте напредак Пала, заштита интереса грађана и локалне заједнице.

- То је наша обавеза према више од 7.000 гласова које је добила скупштинска већина. Ми имамо људски и ментални потенцијал, али и капацитет огромне подршке грађана Пала и нико не треба да сумња у то да ћемо се борити и радити за добробит својих суграђана - нагласио је Југовић.

У мјесту Љубогошта, у општини Пале запаљен је помоћни објекат у приватном власништву који је дјелимично изгорио, а повријеђених лица није било, саопштено је јутрос из Полицијске управе Источно Сарајево.

Полицијској станици Пале јуче је пријављено да је запаљен овај објекат, а извршен је увиђај у присуству судског вјештака.

На Палама је 6. јула рано ујутру избио пожар на два теретна возила на паркингу грађевинских машина фриме "Станишић" код Аутобуске станице на Палама.