latinica  ћирилица
23/10/2021 |  14:26 | Аутор: СРНА

Москва против одлуке Подгорице да одобри азил бизнисмену са потјернице

Истражни комитет Русије не слаже се са одлуком власти Црне Горе да одобре политички азил бизнисмену Телману Исмаилову, који је у Русији оптужен за убиство, саопштено је из овог комитета.
Телман Исмаилов (Фото: ТАСС, Вячеслав Прокофьев) -
Телман Исмаилов (Фото: ТАСС, Вячеслав Прокофьев)

- Истражни комитет Русије не може да се сложи са донијетом одлуком... Исмаилов није издржао законом утврђену казну за извршење тешких злочина тако да се и даље налази на потјерници - наводи се у саопштењу.

Предсједник Истражног комитета Русије је на основу информација о одбијању изручења Исмаилова наложио међународно-правном одјељењу да у сарадњи са Министарством спољних послова Русије детаљно анализира разлоге за одбијање изручења након чега ће сачинити извјештај, преноси "Спутњик".

Исмаилов је ухапшен почетком октобра у Црној Гори по потјерници Русије због сумње да је организовао убиство двојице предузетника у Русији.

Његов бранилац адвокат Милош Вуксановић потврдио је да је Исмаилов пуштен јуче из истражног затвора, након што је претходно добио азил.

Портал "Крајм Русија" је писао да је Исмаилов након бјекства из Русија намјерно изабрао Црну Гору, која га је тада "штитила од изручења руским властима".

Тај портал је раније објавио да је Исмаилов власник луксузног комплекса у турској Анталији - "Мардан Палас", најскупљег хотела у Европи чија је градња коштала преко милијарду и по долара.

Власник је бројних компанија широм свијета, а у Русији је студирао економију и у тој земљи је провео већи дио живота.

Био је власник и Черзиковске пијаце у Москви, највеће те врсте у Европи, која је затворена због сумњивог пословања 2009. године.