latinica  ћирилица
23/10/2021 |  19:26 ⇒ 21:30 | Аутор: РТРС

Додик: Варају се ако мисле да ћемо предати Српску; Мир нема цијену (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је, након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем, да се Република Српска наставља борити за своја уставна права, те додао да се многи варају ако мисле да ће се Српска предати.
Милорад Додик (фото: Sputnik / ЛолаЂорђевић) -
Милорад Додик (фото: Sputnik / ЛолаЂорђевић)

Додик је истакао да Српска све своје активности спроводи у складу са Уставом и Дејтонским споразумом.

- Упознао сам предсједника Србије Александра Вучића са тренутном ситуацијом у БиХ. Ситуација је сложена, Уставни суд БиХ одузима пољопривредно земљиште Српске и чине све да укину статус Републике Српске, али желим да истакнем да мир нема цијену - рекао је Додик.

Додик је истакао да се Република Српска развлашћује упорном силом међународног фактора.

Истакао је да ће Српска вратити све надлежности које су јој отете.

- Или ћемо унилатерално вратити, или ћемо договорити други аранжман о тим стварима - каже Додик.

Истакао је да нико у Српској неће гледати како нелегитимни високи представник српском народу намеће законе.

Први корак за улазак представника Републике Српске у заједничке органе БиХ регулисање питања шума и пољопривредног земљишта.

- Ми желимо да сједнемо и разговарамо и да им укажемо да коначно схвате да је то озбиљно и да не можемо да попустимо у смислу да нам се одузму пољопривредно земљиште и шуме. Оног тренутка када то питање буде регулисано, створиће се први корак за то да уђемо у органе БиХ - рекао је Додик.

Док се то не деси, каже Додик, не треба нико да очекује да у Републици Српској слијепо гледају како неки високи представник намеће законе, а да на то нема право, светећи се или кажњавајући само Србе.

- Добили смо човјека који се представља као високи представник. Нисам спреман да за Републику Српску жртвујем мир, али сам спреман да жртвујем себе за Републику Српску. Имате оне који призивају неке санкције, иако их ја имам од САД. И оне нису проблем, већ неки "наши" који желе остварити мале политичке циљеве. Немам намјеру за ратом, никаквим сукобом, али желимо да се уставно боримо за своја права  - додао је Додик.

Додик је додао да је први корак за улазак представника Републике Српске у заједничке органе БиХ регулисање питања шума и пољопривредног земљишта.

-  Ми желимо да сједнемо и разговарамо и да им укажемо да коначно схвате да је то озбиљно и да не можемо да попустимо у смислу да нам се одузму пољопривредно земљиште и шуме. Оног тренутка када то питање буде регулисано, створиће се први корак за то да уђемо у органе БиХ - рекао је Додик.