latinica  ћирилица
23/10/2021 |  19:43 ⇒ 19:44 | Аутор: СРНА

Српска наставља легалну и легитимну борбу за Дејтонски споразум

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да не вјерује у нови оружани сукоб у БиХ и да ће се Република Српска политички борити за своје циљеве, док се пријетње ратом чују из ФБиХ.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Не вјерујем у могућност избијања новог сукоба. Ми га нећемо ни почети, нити прихватити. Наставићемо политичку борбу, легалну и потпуно легитимну за Дејтонски споразум и за политички систем у који је уткан Устав БиХ - рекао је Додик у интервјуу за Дер Шпигел.

Додик је истакао да Република Српска жели да осигура своју позицију у БиХ која је загарантована Уставом и Дејтонским споразумом и не жели импровизацију од стране високог представника и међународних актера.

Одговарајући на питање да ли је високи представник у БиХ једни проблем, Додик рекао да је то и насиље Американаца, а дијелом и ЕУ.

Он је истакао да под политичким насиљем подразумијева пријетње присилом, санкцијама и казнама, додајући да су у прошлости под таквим условима прихватане ствари које нису биле у складу са вољом народа.

Поводом најава да ће у НСРС бити донесене одлуке о враћању надлежности Српске, Додик је рекао да ће Република Српска поштовати Устав БиХ и сама регулисати оно што је у њеној надлежности.

- Поништићемо законе које је наметнуо високи представник у Републици Српској и прогласићемо своје законе - са прелазном фазом која ће трајати колико буде потребно. Према Уставу, под надлежност Републике Српске спадају све области које нису приписане БиХ. То нећемо дирати. Оно што није експлицитно одузето од нас, сами ћемо преузети, без оклијевања - рекао је Додик.

Он је истакао да се то односи на Оружане снаге БиХ, на правосуђе, на полицију, на пореске органе.

- Све то је одузето од Републике Српске. Давали су све врсте лажи о будућности у ЕУ. Западни Балкан није никада био даље од ЕУ него што је сада - рекао је Додик.

Он је поновио да ће Република Српска повући свој пристанак на формирање Оружаних снага БиХ, а да ће онда поново регулисати ово питање, при чему се залаже за демилитаризацију БиХ.

- Затим ћемо поновно процијенити све остало. Права која нам даје Устав треба да уживају сви једнако. Не желимо живјети у муслиманској БиХ - рекао је Додик.

На констатацију да неће бити формалног отцјепљења, Додик је рекао да о отцјепљењу говоре само они који желе да скрену пажњу од властитог неуставног понашања и да Република Српска не планира сецесију.

Када би зависило од њега и предсједника ХДЗ-а БиХ Драган Човића, каже Додик, БиХ би постојала како то предвиђа Дејтонски споразум.

На констатацију да га многи почетком деведесетих сматрали прозападним и, прије свега, проамеричким политичаром, Додик је рекао да је увијек био просрпски настројен.

- Увијек сам покушавао да сарађујем са свим другим актерима. Али временом сам схватио да они не играју поштено и да овдашњи политичари желе да их искористе за своје амбиције у БиХ. Те амбиције тренутно не одговарају вољи Срба ни Хрвата - рекао је Додик.

Он је подсјетио да су високи представници 140 пута прекршили Устав доношењем закона током година.

Говорећи о односу предсјеника Србије Александра Вучића према Републици Српској, Додик је рекао да Вучић подржава Дејтонски споразум, став Српске о њему и њене споразуме у БиХ.

- Колико сам схватио, он се противи свим једностраним потезима. Вучић је добар предсједник - рекао је Додик.

Поновио је да Кристијан Шмит без одлуке Савјета безбједности УН не може преузети дужност и да не види о чему да разговара са њим.

- Ангела Меркел више није знала што би са Шмитом након што је пропао на изборима. Тада се неко сјетио мјеста високог представника - рекао је Додик.

Он је истакао да није против продужења Мисије ЕУ у БиХ - Алтеа и да се у разговорима са доносиоцима одлука са Запада и са Русијом залагао за то.

- Ми нисмо против тога. Али сада чујем да се Французи и други залажу за нову резолуцију која би требало да повеже одлуку о Алтеи са подршком високом представнику. Ако ова друга тачка буде укључена у одлуку, онда ће Алтеа бити колатерална штета - рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је рекао да је руски предсједник Владимир Путин моћан државник са пријатељским односом према БиХ у цјелини.

- Он никада није позвао на било какву акцију против територијалног интегритета БиХ - рекао је Додик и додао да је предсједника Русије видио прошле године на војној паради.