latinica  ћирилица
23/10/2021 |  19:49 ⇒ 21:19 | Аутор: РТРС

Вучић: Србија ће се супротставити санкцијама, док сам предсједник неће бити блокаде на Дрини (ВИДЕО)

Србија ће се супротставити и бити против било каквих санкција које би неко доносио према Републици Српској, рекао је Александар Вучић, предсједник Србије, послије састанка са Милорадом Додиком, српским чланом Предсједништва БиХ.
Александар Вучић (фото: Sputnik / ЛолаЂорђевић) -
Александар Вучић (фото: Sputnik / ЛолаЂорђевић)

Нагласио је да неће бити блокаде на Дрини докле год је он предсједник Србије.

- Додик је недвосмислено рекао да не постоји никакав хир Српске да било коме прави проблеме. Можемо да побјеђујемо само ако се договарамо, преговарамо и треба обновити дијалог са свима, да се пронађе излаз из кризе. Молимо их све да ријешавамо проблеме кроз разговор и дијалог, а санкције доводе само до узавреле атмосфере и пута који није добар. Неће бити блокаде на Дрини, јер Србија никада неће подржати санкције према свом народу - нагласио је Вучић.

 

Он је истакао да је разговор са Додиком увијек добронамјеран и пријатељски и да жели Републици Српској најбоље, као што и Српска жели Србији најбоље.

- У таквим односима морате да чујете једне друге и разговарате, али морамо да чујемо и Бошњаке и да разговарамо са њима и заједно решавамо проблеме - рекао је Вучић.

Истакао је да су разговорали о свим важним темама у БиХ.

- Говорили смо о конкретним пројектима. Разговарали смо о развоју инфраструктуре и спајању Србије и Српске, до краја године очекујемо потписивање комерцијалног уговора о изградњи ауто-пута до Бијељине, од 18 километара, који ће 90 одсто финансирати Србија. Желимо и изградњу ауто-пута према Сарајеву, и желимо тих 90 километара од Вишеграда до Сарајева да завршимо што прије - додао је Вучић.

Истакао је да тренутна енергетска ситуација пријети великом броју земаља у региону.

- Гледаћемо да припремимо заједничку платформу са земљама у региону, али и Русијом, за изградњом гасовода до Бањалуке - истакао је Вучић.

Вучић је додао, да вјерује да ће први авиони летјети с аеродрома Требиње прије краја 2023. године.