latinica  ћирилица
23/10/2021 |  20:08 | Аутор: СРНА

Сви у Српској добијају подстицаје под једнаким условима

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске демантовало је тврдње СДС-а да фаворизује било чије фирме, истичући да сви добијају подстицаје под једнаким условима.
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде - Фото: РТРС
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривредеФото: РТРС

Из Министарства су позвали СДС да уколико посједује информације о злоупотребама у давању подстицаја те податке достави надлежним органима, истичући да је у супротном јасно да је у питању обично политиканство.

- Подстицаје активно ове године користи више од 15.000 правних и физичких лица, годишње се обави више од 30.000 исплата подстицаја по разним основама, а сви подстицаји се објављују транспарентно, на веб сајту Агенције за аграрна плаћања Републике Српске, што је све лако могуће провјерити - саопштено је из ресорног министарства.

Из Министарства напомињу да то да ли ће неко добити подстицај не зависи од тога којој политичкој партији припада, већ да ли испуњава прописане услове или не.

- Доказ томе је и чињеница да и поједини високи функционери опозиционих партија користе подстицаје што се може провјерити на сајту Агенције за аграрна плаћања - додаје се у саопштењу.

Када је ријеч о подршци пољопривредницима због сушне године, из Министарства напомињу да врше исплату подстицаја рекордном динамиком, да су сви подстицаји који су доспјели на плаћање исплаћени, а то је више од 50 милиона КМ.

- Обезбиједили смо и додатних 12,7 милиона КМ из Компензационог фонда од чега је 8,2 милиона већ исплаћено, а 4,5 милиона ће бити плаћено у наредних неколико седмица. Законска је обавеза локалних заједница да формирају комисије и утврде штету од елементарних непогода - наводи се у саопштењу.

Из Министарства напомињу да су до сада податке послале свега три локалне заједнице, и то податке о штети од града, а не од суше.

- Напомињемо да Министарство суфинансира премију осигурања за усјеве са 50 одсто и сви пољопривредници могу да осигурају усјеве - додаје се у саопштењу.

Ресор СДС-а за пољопривреду позвао је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске да до краја октобра објави податке о штети коју је пољопривреди Републике Српске причинила овогодишња суша, наводећи да је то обећао ресорни министар Борис Пашалић.

- Захтијевамо од Министарства да, у вези са пружањем помоћи у превазилажењу проблема изазваних сушом, ако до тога дође, не фаворизује поједине произвођаче, нарочито предузећа која су блиска владајућој структури - навели су из СДС-а.