latinica  ћирилица
24/10/2021 |  08:33 | Аутор: СРНА

Магла смањује видљивост уз ријеке

На већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ јутрос се саобраћа несметано, коловози су мјестимично мокри, а уз ријечне токове јутарња магла смањује видљивост, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.
Магла - Фото: РТРС
МаглаФото: РТРС

Возачима се савјетује да возе максимално опрезно и да вожњу прилагоде стању и условима на путу.

До 18. новембра у 18.00 часова, због реконструкције коловоза, биће потпуно обустављен саобраћај за сва возила на дионици магистралног пута Драксенић-Врбашка. Алтернативни правац за путничка возила је Градишка-Подградци-Јабланица-Сјеверовци-Божићи-Козарска Дубица, а за теретна возила Градишка-Бањалука-Приједор-Козарска Дубица.

Ово рјешење о забрани саобраћаја неће се односити на возила којима се врши достава на подручју на коме се изводе радови, за возила локалног становништва и хитних служби.

Због бушачко-минерских радова на магистралном путу Брод на Дрини-гранични прелаз Шћепан Поље, општина Фоча до 15. децембра од 8.00 до 16.00 часова долазиће до повремених обустава саобраћаја у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања возила.

Саобраћај је због радова измијењен на путевима Рача-Бијељина, Шипово-Ново Село, Језеро-Шипово, Козарска Дубица-Драксенић-граница БиХ/Хрватска, Брчко-Бијељина поред ријеке Саве, Бањалука /Рударска/–Стари Мајдан, Добро Поље–Јажићи–Грајсољци, Градишка-Нова Топола, Црквина-Модрича 1, Шешлије-Јоховац, Тедин Хан-Криж, Котор Варош-Ободник, Језеро-Шипово.

Због радова је измијењен режим у одвијању саобраћаја у тунелу "Каловита брда", на путу Љубогошта-Пале, у тунелу "Чељиговићи" на путу Лапишница-Љубогошта, у тунелу "Угар" на путу Црна Ријека-Угар.

До 15.00 часова саобраћај се повремено обуставља због деминерских радова на локалитетима Војковићи, Клакар Доњи и Горњи Божинци.

Због санације клизишта на дионици магистралног пута Бањалука /Рударска/-Стари Мајдан, измијењен је режим саобраћаја, због чега се возачима савјетује да возе опрезније и да поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

Због бројних одрона и опасности од клизишта, на магистралном путу Брод на Дрини-гранични прелаз Хум/Шћепан Поље путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен.

Вангабаритни терет креће се путевима Станић Ријека-Каруше /до 31. октобра/, Цапарде-Каракај /до 2. новембра/, Станић Ријека-Дервента /до 25. октобра/. Возачи треба да возе опрезније и да поштују упутства овлаштених лица из пратње.

На снази је забрана за теретна возила чија укупна маса прелази 12,5 тона на дионици регионалног пута Поље-Подновље, због оштећења коловоза, забрана за теретна возила укупне масе преко 30 тона на надвожњаку број 238 на дионици магистралног пута Клашнице 2-Шарговац у мјесту Трн, док је на дионици магистралног пута Брод на Дрини-Шћепан Поље забрањен саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

У Федерацији БиХ на снази су ноћне обуставе саобраћаја на магистралном путу Коњиц-Јабланица у тунелу Црнаја од 23.00 до 4.30 часова, а током дана кроз тунел се саобраћај одвија наизмјенично-једном траком.

Због радова на ауто-путу А-1, на дионицама Какањ-Високо /мост у насељу Добриње/ и Подлугови-Сарајево сјевер, саобраћа се двосмјерно, супротном траком од зоне радова.

На путу Тузла-Калесија /због радова у тунелу Чакловићи/, саобраћај се обуставља од 22.00 до 6.00 часова и преусмјерава на алтернативни правац преко Дубрава. Током дана, путничка возила из смјера Тузле саобраћају кроз тунел, а из смјера Калесије обилазницом око тунела. Теретна возила се и током дана усмјеравају на пут преко Дубрава.

Успорено, због радова, саобраћаја се на путним правцима Доњи ВакуФ-Јајце /Скела/, Немила-Жепче /Доња Голубиња/, Груде-Љубушки /на излазу из Груда/, Столац-Хутово /у мјесту Церовица/ и Грачаница-Срнице Доње.

На граничним прелазима у БиХ задржавања нису дужа од 30 минута.