latinica  ћирилица
24/10/2021 |  08:40 | Аутор: sputniknews.com

ЕУ позвала 80 грађана у Стразбур; Они се разочарани вратили кућама

У Стразбуру је јуче допутовало 80 европских грађана мислећи како ће својим идејама учинити ЕУ бољим мјестом за живот, али су из Европског парламента изашли увјерени како их политичари уопште нису слушали.

Грађани су у парламент стигли како би политичарима из националних парламената и европских институција представили резиме расправа о темама попут миграција, здравства, привреде и заштите околине.

О тим темама је 80 насумично одабраних грађана водило међусобно расправу на том истом мјесту током септембра и октобра.

- Имали смо премало времена и простора да политичарима изнесемо своје мишљење - каже Дајана Милинковић из Хрватске, која је представљала 200 европских грађана с темама миграција и ЕУ у свијету.

- Али све се изгубило у флоскулама политичара који су имали пуно више времена за говоре - додала је.

Грађани, од којих неки импресионирани великом стакленом зградом Европског парламента, стигли су у петак гдје им је објашњено како ће њихових 20 представника имати по два минута да изнесу закључак.

- Нико од политичара није међутим ништа коментарисао након тог нашег излагања нити се осврнуо на закључак. Није било никакве расправе. Безвезе смо се мучили - напомиње Драган Воларевић, још један хрватски грађанин који је учествовао на сједници у парламенту.

Италијански грађани пристигли у Стразбур жалили су се организатору, а незадовољство су јавно изразили и Холанђани, те Ирци.

- Грађани су се веома разочарали, те критиковали читаву сједницу - каже холандски новинар Симон Тромел.

У петак, током затворених радних састанака који су одржани као припрема за главну сједницу, политичари су прекорачивали вријеме које су имали за јављање.

- Грађанима напросто није дато довољно времена. Осјећају да нису схваћени озбиљно - истиче Тромел.

У суботу су се пак политичари кратко обраћали у парламенту, не улазећи у расправу ни о чему.

У главној просторији предвиђеној за расправу истакнут је натпис “Будућност је у твојим рукама“, али присутни грађани сумњају у истинитост те пароле.

- Ово није било оно што су грађани очекивали - коментарисала је италијанска новинарка Сара Нумико.

Неки политичари напустили су пленарну сједницу прије краја, неки одмах након што су одрадили свој минут или два, што грађани сматрају непоштовањем.

Око 70 одсто грађана Европске уније у августу је рекло да није задовољно начином на који ЕУ тренутно функционише, показује анкета куће Ипсос.

Грађани широм ЕУ осјећају да немају утицаја на доношење одлука, због чега расте евроскептицизам, па су три институције - Европска комисија, Савет ЕУ и Европски парламент - покренули серију расправа под називом “Конференција о будућности Европе“ како би грађани изнијели своје коментаре и приједлоге.

Грађани су у склопу те конференције позвани у Стразбур, гдје су им плаћени смјештај и превоз.

- Идући пут, на идућој пленарној сједници, биће пуно више времена и простора за грађане да се представе и изнесу своје препоруке - рекао је европски заступник Гај Верхофштад, један од домаћина конференције.

Исти грађани су позвани на нову пленарну сједницу у децембру, а у истом мјесецу ће уобличити своје препоруке у документ те га послати Европској комисији.

- Тада ће нам рећи шта тачно имају припремљено па ћемо расправити о томе - додао је Верхофштад.

Потпредсједница Европске комисије задужена за демократију и демографију Дубравка Шуица поручила је како ће ти приједлози грађана бити уврштени у креирање европских политика након прољећа 2022. године.

- Примили смо пуно критика, али с обзиром да је будућност отворена, ми институције морамо се припремити за надолазеће догађаје - рекао је пак словеначки секретар министарства спољних послова Гашпер Довжан у улози организатора конференције испред Савјета ЕУ.

- Данас је било досадно јер није било никакве расправе, али ми грађани смо остали до краја јер смо заиста дошли овдје да радимо - каже Дајана Милинковић, преносе хрватски медији.