latinica  ћирилица
24/10/2021 |  08:49 ⇒ 10:27 | Аутор: РТРС

Бака Стана из Доњих Жабара прославила 100. рођендан (ВИДЕО)

Рецепт за дугвојечност, није баш као у пјесми од Бијелог дугмета, "Доживјети стоту", има нешто и генетици, чули смо од баке Стане Жаркић из Доњег Жабара, која је ових дана, напунила сто година.
Стана Жаркић - Фото: РТРС
Стана ЖаркићФото: РТРС

Доживјети стоту, и још уз то бити виталан, барем на нашим просторима права је ријеткост. Али није тако у породици Жаркић из Доњег Жабара. Бака Стана је , 19. октобра, како она истиче на Томин дан, 2021. године, напунила стотину година. И није једина из лозе из које потиче. Њена бака Петра, из Скугрића, код Модриче, живјела је 107. година а Станина мајка Ружа, 95.

- Моја мајка је из Скугрића, моја баба. Неки, по презимену, зову се Ђогатовићи. И они су живили прилично дуго, мајка 95 година - прича бака Стана.

Стана је са супрогом Васом, живјела у Браку 74. године и он је кажу у Жаркићима, живио 93 године. Стана и Васо су на пут извели четверо дјеце, два сина и двије кћери. Од њих имају деветеро унучади, 14 праунучади, троје чукунунучади, а четврто је на путу.

- Има нас четири генерације. Баба, ја, па Васо мој син, па Васина дјеца. С кољена на кољено, предаје се старијешство, ко може радити, ето ти управљај и ради, ко не може, повуци се, не можеш ни заповиједати. Не можеш радити, не можеш ни заповиједати - каже Јован Жаркић, Станин син.

Стуб породице Жаркића, је Станин унук Васо, који носи име по дједу. Каже да је његова бака Стана, феномен од жене.

- Бака је у децембру прлежала корону, она и отац.Вакацинисана је два пута, чак је бака прележала и тифус 1945. године. Жеља нам је да се искупимо сви, било би штета да не окупимо и не обиљежмо овај данашњи дан - прича Васо Жаркић.

Потомци баке Стане и њеног Васе, данас живе на три континента од Мексика до Аустралије, преко Њемачке до родне груде и у новонасталим земљама бивше Југославије. И свако је од њих са собом понио генетску клицу дуговјечности. Па нека им је срећно и дуговјечно.