latinica  ћирилица
24/10/2021 |  11:09 ⇒ 19:39 | Аутор: РТРС

На данашњи дан проглашена Скупштина српског народа БиХ (ВИДЕО)

Највиши законодавни орган Републике Српске Народна скупштина данас обиљежава тридесет година постојања.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Народна скупштина формирана је на данашњи дан 1991. године као Скупштина српског народа у БиХ, након што су 14. октобра српски посланици прегласани у тадашњој Скупштини СР БиХ.

Од њеног проглашења, административно сједиште Скупштине било је у Сарајеву, да би након избијања ратног сукоба било измјештено на Пале, а од 1998. године сједиште Народне скупштине Републике Српске премјештено је у Бањалуку, гдје се и данас налази.

За три деценије постојања - 10 посланичких сазива изгласало је око 2.000 закона, много одлука, резолуција, декларација, препорука.

И онда, и данас, у турбулентним временима, Парламент Српске, чувар уставног поретка и демократичности, бранио је и брани интересе свог народа и свих грађана, поручио је предсједник НСРС Недељко Чубриловић.

Уз препоруку да Народна скупштина настави овакав начин дјеловања и да буде заштитни знак демократских процеса на овим просторима који своју ефикасност показује низом година - нагласио је Чубриловић.

Народна скупштина до сада је имала девет сазива, а садашњи 10. сазив конституисан је након избора одржаних 7. октобра 2018. године.