latinica  ћирилица
24/10/2021 |  12:16 ⇒ 12:28 | Аутор: РТРС

Фоча: Изложба слика "Андрићева лица" (ВИДЕО)

У Фочи је у току изложба слика и цртежа "Андрићева лица" академске сликарке Весне Нешковић из Вишеграда. Надахнута ликом и дјелом нобеловца Ива Андрића у њеном стваралаштву прожети су импулс срца и ехо душе као размишаљање о човјеку и борби – истакнуто је на отварању.
Изложба слика "Андрићева лица" - Фото: РТРС
Изложба слика "Андрићева лица"Фото: РТРС

Жељу да сликом овјековјечи писану ријеч Ива Андрића, Весна Нешковић његовала је од дјетињства. Због тога је у свом стваралаштву са великом одговорношћу приступила теми "Андрићева лица". На сликама и цртежима може се видјети експресија, која истиче сликаркин доживљај, обједињујући структуру слике и хармонију.

- Виђење Андрића да приближим људима и цивилизацији јер мислим да ће Андрић бити присутан све вријеме нашег живљења - каже ауторка изложбе Весна Нешковић.

Сликајући Андрићев лик Нешковићева је кроз ликовни језик пренијела његово виђење данашњице и будућности.

- Двадесет један цртеж и слика довољно говоре о његовим капацитетима његовим визијама и погледима његовог времена, а његова мисао и реченице примјењиве су и данас - истакао је Владимир Пантовић, директор Центра за културу и информисање Фоча.

Значајне датуме из Андрићевог живота Вишеграђани редовно обиљежавају на књижевним скуповима. 

- Ми се трудимо да обиљежимо све битне датуме из Андрићевог живота и везане за његово дјело тако ове године умјесто књижевне вечери искористили смо надахнуће наше суграђанке да направимо једну овакву изложбу -нагласила је Миљана Пецикоза, библиотекарка Народне библиотеке "Иво Андрић" Вишеград.

Изложба "Андрићева лица" у галерији Центра за културу и информисање у Фочи отворена је до краја мјесеца.