latinica  ћирилица
24/10/2021 |  12:26 ⇒ 15:00 | Аутор: РТРС

Српска добија још два заштићена простора: Пећину Мокрањска Миљацка и станиште Гостиљ (ВИДЕО)

Република Српска нема море али има невјероватних мјеста и задивљујућу природу која домаћи туризам чини веома популарним. Тек неколицина природних богатстава Српске налази се на листи заштићених подручја, али посљедњу деценију све више се ради на томе. А до краја ове године Српска ће добити још два заштићена подручја - пећину Мокрањска Миљацка код Пала и станиште Гостиљ на планини Озрен.
Заштићена подручја - Фото: РТРС
Заштићена подручјаФото: РТРС

Националним парковима Козара и Сутјеска, љепотама Уне и Дрине и многим другим, до краја ове године придружиће се и пећина Мокрањска Миљацка код Пала и станиште Гостиљ на планини Озрен на листи заштићених подручја Српске.

Обје локације од великог су значаја за очувања природног богатства и традиције. Гостиљ код Озрена од давнина је познат по љековитој трави Ива. Сваке године празник Усјековање главе Светог Јована Крститеља на Гостиљу се сакупља неколико стотина заљубљеника у природу како би присуствовали традиционалној манифестацији "Брање траве иве на Озрену".

Заштита Гостиља стратешки је неизбјежна управо из разлога да се заштити станиште ове љековите траве која за сада није угрожена, али неодговорним брањем могла би постати.

Пећина Мокрањска Миљацка једна је од најдужих до сада истражених пећина у БиХ. За разлику од осталих туристички уређених спелеолошких објеката, захтјева много већу пажњу. Заштитом овог природног богатства омогућиће се несметано одвијање природних процеса у њој.

Значај пећине Мокрањска Миљацка огледа се у многим аспектима. Занимљива је заљубљеницима природе, истраживачима, спелеолозима и то је чини још атрактивнијом и репрезентативнијом у туризму.

Заштита природе више није само борба за очување подручја, врста, станишта или георазноликости него и настојање за опстанак човјека као врсте. Природа и екосИСТЕМИ у добром стању темељ су осигуравања услуга коих тај екосистем доноси неопходних за бољу квалитету живота људи.

Сваки заштићени природни локалитет, културно мјесто или споменик представља изузетно велико богатство како за друштво и будуће генерације, тако и за туризам у Српској.

У Српској је тренутно заштићено 29 подручја међу којима су два резервата природе, три национална парка, 15 споменика природе, два заштићена станишта, четири парка природе и три подручја са одрживим коришћењем природних ресурса.