latinica  ћирилица
24/10/2021 |  12:55 ⇒ 17:38 | Аутор: СРНА

Кустурици гран при и "Златна Ника"

Добитник гран прија Међународног фестивала медијске репортаже "Интерфер" и највишег признања, статуе "Златне Нике", за 2021. годину је редитељ Емир Кустурица, за репортажу "Секс, спорт и вјера у вјечну садашњост", у продукцији редакције "Спутњик".

Жири је у образложењу истакао да је награђена репортажа фасцинантно ауторско дјело које приказује сву љепоту овог новинарског жанра.

- Она приказује живот и свијет који живимо у разним бојама ироније, сарказма, кад је потребно и цинизма. Видео-запис, који показује колико су блиске категорије врхунска умјетност и новинарство, врхунски филм и репортажа - навео је жири.

Кустурица, који је био спријечен да присуствује, обратио се окупљенима укључењем у програм.

- Послије свих радова у сфери филма, телевизије и видеа, мислим да је дошло време да се радујемо и овој врсти гран прија, којег сам добио захваљујући Спутњику и људима који су обезбиједили ту врсту слободе да човјек може да ради шта хоће - истакао је Кустурица.

У категорији радио-репортажа прву и трећу награду добили су новинари Радио Београда два Рајко Милошевић за репортажу "Лаза Шећер" и Аријана Хандан за "И помислим да жив изађем одавде", јавио је РТС.

Друга награда припала је новинарки Радио-телевизије Војводине Александри Бучко за репортажу "Протестни хор".

За телевизијску репортажу прву награду добила је Вања Мијалков са ТВ Пирот за "Мумуљ - рађање уметности", у категорији новинска репортажа Бранко М. Жујовић са портала суботицке.рс за "Дуго путовање у ковид", док је најбоља фото-репортажа Константина Новаковића за "Пир Шалијар".

Према одлуци жирија, најбоља друштвено одговорна репортажа "Ожиљци" дјело је Ане Рајковић са Прве телевизије.

Добитник "Златне Нике" за животно дјело и допринос репортажи је новинар, књижевник и пјесник Перо Зубац.

Филм "Реци ми осмијехом" у продукцији РТРС, чији је сценариста и режисер наша колегиница Милана Мајар, освојио је друго мјесто у категорији телевизијска репортажа на 26. Интернационалном фестивалу репортаже и медија Интерфер - Златна Ника у Београду.

Међународни фестивал медијске репортаже "Интерфер Златна Ника" 26. пут додијелио је гран при и признања у пет категорија.

У оквиру такмичарских категорија телевизијске, новинске, радијске, фото и друштвено одговорне репортаже, на адресу фестивала стигло је више од 200 радова из Србије, Црне Горе, Републике Српске, Холандије, Италије, Шведске, Сирије, Либана и многих других земаља.

Извор: РТРС/СРНА