latinica  ћирилица
24/10/2021 |  13:48 | Аутор: СРНА

Селаковић: Повеља Уједињених нација - абецеда међународног права

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић оцијенио је да је Повеља УН, која је усвојена на данашњи дан прије 76 година, устав међународне заједнице и абецеда међународног права.
Никола Селаковић  (Фото:Sputnik / Lola Đorđević) -
Никола Селаковић (Фото:Sputnik / Lola Đorđević)

Он је на Дан оснивања УН нагласио да све нације, велике и мале, морају да уживају једнака права и достојанство, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

- Историја нас учи, а Повеља УН опомиње, да само поштовањем циљева и принципа на које смо се сви заједно обавезали можемо изградити свијет какав желимо – свијет заснован на сувереној једнакости свих држава - навео је Селаковић.

Према његовим ријечима, то је свијет у којем се сви спорови рјешавају мирним путем, поштује територијални интегритет сваке државе и заједно ради на унапређењу социјалног и економског напретка свих народа.

- Повеља УН је правни императив којим се регулишу међународни односи, а Србија досљедно слиједи правила и принципе садржане у њој - закључио је Селаковић.

Из Министарства споољних послова Србије најавили су да ће поводом Дана УН вечерас у Београду плавом бојом бити освијетљени Палата Албанија, Народна Скупштина Србије, Мост на Ади и Бранков мост.