latinica  ћирилица
24/10/2021 |  14:11 | Аутор: СРНА

Ђокић: Подршка политичкој борби Додика за враћање надлежности Српске

Предсједник СП-а Петар Ђокић рекао је данас да ова партија пружа помоћ и подршку српском члану Предсједништва БиХ и лидеру СНСД-а Милораду Додику у његовој политичкој борби за враћање надлежности Републици Српској.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

- Додик је морао да скрене пажњу на неправду која се сада већ двије деценије чини Републици Српској, отимањем њених надлежности, прво кроз улогу високог представника, а затим кроз Уставни суд, који својим одлукама нарушава базне односе и достигнуту стабилност у БиХ - рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да СП сарађује са Додиком и разумије његову политичку борбу, као и да је стабилан коалициони партнер и да никада никога није издао.

- Додик је добио подршку народа са највећим бројем личних гласова на претходних неколико избора и има одговорност - рекао је Ђокић.

Он је навео да СП бори да се Републици Српској врате права која су јој отета и ускраћена, али у исто вријеме и за суверенитет БиХ.

- Активно учествујемо у стварању политике која жели да се све у БиХ одвија на бази правних принципа и норми, а најважнија од њих на којој почивају односи у држави је Дејтонски мировни споразум и Устав БиХ - рекао је Ђокић.

Он је истакао да је жеља и циљ да у оквиру тога постоји и дјелује Република Српска. "Не боримо за распад државе, него за стабилност и сигурност у народа у њој", рекао је Ђокић.

Ђокић је позвао представнике другог ентитета, првенствено Бошњаке, али и Хрвате, на разговор о актуелним проблемима, с циљем постизања мира и стабилности.

Лидер СП-а је изразио увјерење да се договор може постићи, те да за то не треба никакво посредовање, него да то треба да буде израз тежње свих који живе у БиХ.

- Уколико се не одазову позиву на разговор, значи да желе да живе у проблемима. Већ пет година имају дубоку кризу у Федерацији БиХ, а овде се ниједно питање не може гурати под тепих - сматра Ђокић.

Он је додао да је Република Српска актуелизовала мноштво проблема, те да о њима жели да разговара, али да, ако то друга страна не жели, мора ићи својим путем, водећи своју политику у најбољем интересу оба ентитета и сва три народа у БиХ.

Ђокић је навео да је Републици Српској увијек било важно и мишљење и став Србије у одређеним деликатним ситуацијама, те да га никада није потцијенила нити одбацила.

- Наша политичка активност и почива на усаглашавању политичких ставова са Србијом јер она је и гарант Дејтонског споразума и заштите Републике Српске - рекао је Ђокић и додао да предсједник Србије Александар Вучић на посебан начин брине о Српској.