latinica  ћирилица
24/10/2021 |  18:18 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Народна скупштина - посљедња одбрана Републике Српске (ВИДЕО)

У изазовним временима иза нас, али и онима која нам предстоје, Парламент је посљедња одбрана Републике Српске, јединствени су њени институционални ствараоци.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

И након 30 година, Народна скупштина штити опстанак српског народа западно од Дрине. Три деценије од оснивања, Народна скупштина је као и првог дана, посљедња одбрана и огледало стабилности Републике Српске. И данас када међународни фактор покушава насилно мијењати Дејтонски споразум, Република Српска је у крилу Парламента неосвојива тврђава, каже први предсједник Републике Српске Радован Караџић.

- У тој Скупштини је од првог дана успостављена једнакост и слобода, одњегован културан и господствен однос према себи и према другима, а достојанствен наступ и аргументи постали слика народа који представља и за чије добро дјелује - навео је Радован Караџић, први предсједник Републике Српске.

Државотворна идеја рођена почетком 90-тих ујединила је Србе у политичкој борби за легитимитет и уставотворна права. Jединство о виталним питањима и очување дигнитета Народне скупштине, оцјењује њен некадашњи предсједник Драган Калинић, испит је пред српским народом и гарант очувања Српске.

- Као што је у почетку била главни темељ, тако је свих наредних година, до дана данашњег, Скупштина носећи стуб и заштитник Републике Српске. Испуњава ме радост што је, упркос свему, Српска опстала и што наставља живот као слободна држава српског народа на овим просторима - истакао је Драган Калинић, некадашњи предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Као и прије 30 година кад је основана Народна скупштина, тако и данас, Срби дижу глас за исти циљ - за очување мира и парламентарну заштиту српског народа.

- Посланици првог сазива скупштине, пошто нису могли адекватно да заступају српски народ са ова друга два народа, били су принуђени да изађу из тадашње скупштине СР БиХ и формирају скупштину Републике Српске - рекао је Стеван Медић, предсједник Асоцијације Ствараоци Републике Српске.

- Да би накнадно донијели одлуку о проглашењу Републике Српске, али не по ономе како они кажу - ратом и геноцидом, јер је седам мјесеци прије избијања рата формирана Српска скупштина народа БиХ, а послије Републике Српске - подсјетио је Божидар Вучуревић, посланик у другом и трећем сазиву Парламента Српске.

Некадашњи предсједник Народне скупштине Петар Ђокић рекао је да су 30 година пред републичким парламентом изазови који увијек допринесу његовом институционалном јачању.

- То је најважнија институција, институција која је створила Републику Српску, која је Републику Српску институционално поставила, организовала је и која брине о Српској и данас на једнак начин као што је то почела прије 30 година - нагласио је Петар Ђокић, некадашњи предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Поводом три деценије постојања и рада Народне скупштине, у Културном центру Бански двор у Бањалуци сутра ће бити одржана свечана академија. Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић раније ће се састати са предсједницима Скупштине Србије Ивицом Дачићем и Аутономне покрајине Војводине Иштваном Пастором, као и предсједницом Српске Жељком Цвијановић.