latinica  ћирилица
24/10/2021 |  19:11 ⇒ 25/10/2021 | 07:27 | Аутор: РТРС

Технички изводљиво да Српска самостално прикупља индиректне порезе (ВИДЕО)

Технички је потпуно изводљиво да Република Српска формира сопствену управу за прикупљање индиректних пореза и самостално распосређује те приходе, али то умногоме зависи од политичких околности, поручују економисти коментаришући најаву повлачења Српске из споразума и дате сагланости на успостављање заједничког система индиректних пореза.
Новац - Фото: илустрација
НовацФото: илустрација

Српска је прикупљала индиректне порезе до 2005. године, а онда је ту надлежност предала институцијама БиХ након интервенције високог представника. Међутим, Устав БиХ никада у том дијелу није промијењен.

Евентуално повлачење из споразума о успостављању заједничког система индиректних пореза имплицира да Република Српска формира сопствену управу. Практично, вратили би се на "фабричка" подешавања и период до 2005. године када је Српска самостално прикупљала индиректне порезе.

- Технички ми то можемо да радимо, уколико се постигне политичко рјешење између три народа и два ентитета јер је то најисправније. Потребан је један период од шест до 12 мјесеци гдје би се легислатива прилагодила новом стању. То је захтјеван посао, али није неизводљив. Ако узмете да имате много мање земље по броју становника него што је Српска гдје то функционише, па препрека у том техничком смислу нема - истакао је економиста из Бањалуке Александар Љубоја.

Да је могуће вратити се на ентитетске управе за опорезивање, слаже се и професор Економског факултета из Пала Александар Стојановић.

- Све у свему потпуности је могуће се вратити на модел гдје постоје одвојене ентитетске управе за опорезивање с тим што би постојала "клириншка" кућа која би "пребијала" те вишкове и мањкове између два ентитета - каже Стојановић. 

Страни фактор био је пресудан да се и у овој области пренесе надлежност са ентитета. У фебруару 2003. године високи представник Педи Ешдаун доноси одлуку о успостављању Комисије за индиректну пореску политику. Двије године касније оба дома ПС БиХ гласовима и српских посланика и делегата усвајају законе којима се формира садашња УИО.

- То није била добра воља, тадашњи високи представник наметнуо одлуку па смо се ми онда прилагођавали тој политичкој одлуци високог представника. Делегирани смо испред двије Владе. Ја  сам конкретно испред Владе Српске и ми смо имали унапријед зацртане смјернице из којих нисмо могли да излазимо - додао је Стојановић.

Више од деценију и по УИО БиХ прикупља индиректне порезе: ПДВ, царине, акцизе и путарине а потом враћа приходе Српској, Федерацији и Брчко Дистрикту. Коефицијент расподјеле одређује се на основу крајње потрошње, што значи, колико је плаћено ПДВ на појединим дијеловима БиХ толико новца се враћа у та подручја.

- Примјерице тренутно важећи коефицијенти који се примјењују у задњем кварталу су 62,52 одсто ФБиХ , 33.93 одсто Република Српске и 3,55 одсто за Брчко дистрикт - навео је портапарол УИО БиХ Ратко Ковачевић.

Економисти истичу проблеме око коефицијаната, односно утврђивања ко коме дугује, Федерација Српској или обрнуто. Ипак, сматрају да би раздруживањем, оба ентитета приходовале колико и данас.

- Значи што се тиче струке, ефекат остао би исти финансијски ефекат по буџете - изјавио је Стојановић.

- У овом моменту ми не можемо рећи да ли ће то бити у економском смислу за Српску повољније односно шта би било када би било - истиче економиста из Бањалуке Александар Љубоја.

Поједини федерални економисти спекулишу да би у случају повлачења Српске из заједничког система убирања индиректних пореза, Федерација профитирала са више стотина милиона марака годишње што економисти из Српске оцјењују као нетачно.

У периоду јануар септембар ове године прикупљено је шест милијарди и 155 милиона КМ што је за 830 милиона КМ више у односу на исти период прошле године. Од тих прихода Српској је враћена милијарда и 524 милиона, што је скоро трећина њеног буџета.