latinica  ћирилица
24/10/2021 |  19:59 ⇒ 20:13 | Аутор: Агенције

Београд: Отворено Свјетско првенство у боксу

Велики дан за Србију, за Београд и за свјетски спорт. Учествује 670 боксера из 103 државе.
Свјетско првенство у боксу -
Свјетско првенство у боксу

Свјетско првенство у боксу, чији је домаћин српска престоница, свечано је вечерас отворено, а трајаће до 6. новембра.

Велика церемонија отварања одржава се у Штарк Арени.

Спектакулрано отварање реализовано је уз више од 400 учесника. Припрема пројекта трајала је шест мјесеци, а догађај снима 15 камера.

На СП учествује 670 боксера из 103 државе, а у Београду ће боравити око 1.350 чланова боксерских репрезентација.

Мећеве ће преносити национална Радио-телевизије Србије и кабловске телевизије Арена, као и још 39 телевизија из цијелог свијета.

Награда за прваке свијета у свим категоријама је 100.000 евра, за сребрну медаљу боксери ће добити 50.000 евра, а за бронзане медаље по 25.000 евра.

Аматерско Свјетско првенство у боксу, које је 2021. године требало да се одржи у Њу Делхију, додијељено је Београду, јер индијски град није испунио своје обавезе, тј. уплатио потребан новац, па је АИБА раскинула уговор.

Индија ће морати да плати и казну за отказивање домаћинства у износу од 500.000 долара.

В.д. предсједника АИБА Мохамед Мусташане рекао је да ће ово Свјетско првенство бити велики догађај за Србију.

– Србија има све што је потребно за организацију великог такмичења за спортисте, тренере, судије и, наравно, љубитеље бокса – рекао је Мусташане.

Предсједник Боксерског савеза Србије Ненад Боровчанин изјавио је да се Свјетско првенство враћа у Београд након 43 године и истакао да вјерује да ће Србија фантастично организовати то такмичење.

– Након историјског турнира 1978. у главном граду Југославије, ово је други пут да је наша земља домаћин. Освајање медаље на свјетском боксерском првенству је сан свих боксера. И то је у нашој природи – да никад не престајемо док се наши снови не остваре – рекао је Боровчанин.