latinica  ћирилица
24/10/2021 |  20:28 ⇒ 25/10/2021 | 09:55 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Народна скупштина Српске незаобилазна у свим процесима (ВИДЕО)

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је, поводом обиљежавања 30 година рада Парламента, да је ово законодавно тијело постало незаобилазан фактор у свим процесима у Српској.
Интервју са Недељком Чубриловићем - Фото: Screenshot
Интервју са Недељком ЧубриловићемФото: Screenshot

Народна скупштина Републике Српске обиљежава велики јубилеј - 30 година постојања.

- Имаћемо Свечану академији поводом 30 година рада Парламента Српске. Отворили смо и изложбу која говори о историји Народне скупштине. Период од 30 година није мали, с обзорим да живимо на простору гдје су државне граници трајале јако кратко, чак и мање него што Српска постоји - нагласио је Чубриловић у интервјуу за РТРС.

Чубриловић је рекао да Народна скупштина треба да настави са досадашњим дјеловањем.

- Треба да будемо заштитни знак демократских процеса на овим просторима. Скуштина је показала своју ефикасност и у најтежим периодима. Практично, нема парламента у БиХ који се може упоредити са радом и ефикасношћу Народне скупштине Републике Српске. Има много разлога да ова Скупштина остане у функцији заштите наших грађана - поручио је Чубриловић.

Чубриловић се осврнуо и на актуелна догађања у Српској и БиХ.

- Улога Парламента је значајна. Српска у суштини мора да вуче изнуђене потезе и да рјешава проблеме. Један од тих проблема је набавка кисеоника и Народна скупштина је морала реаговати. Имали смо посебну сједницу и створили услове да се питање кисеоника рјешава несметано - истакао је Чубриловић.

Истакао да је политизација здравља јако опасна, те додао да требају сви да помогну здравственим радницима.

Чубриловић је истакао да Скупштина доноси све одлуке у складу са Дејтонским споразумом.

- Ми ништа не радимо што није дефинисано Дејтоном. Не улазимо у ничије надлежености. Не видим разлоге за осуде, све радимо у складу са Уставом. Оно што долази из Федерације БиХ је оркестрирано, али мене више брине што у Српској постоје они који се уклапају у те оркестриране нападе. Ми би имали још јачи капацитет да имамо јединствен наступ власти и опозиције - каже Чубриловић.

Подсјећамо, поводом три деценије постојања и рада Народне скупштине, у Културном центру Бански двор у Бањалуци сутра ће бити одржана Свечана академија. Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић раније ће се састати са предсједницима Скупштине Србије Ивицом Дачићем и Аутономне покрајине Војводине Иштваном Пастором, као и предсједницом Српске Жељком Цвијановић.