latinica  ћирилица
25/10/2021 |  08:57 ⇒ 08:57 | Аутор: СРНА

Тедрос: Пандемија ће се завршити када свијет то одлучи

Пандемија вируса корона завршиће се када све земље почну да ефикасно користе доступна средства у здравству, изјавио је генерални директор Свјетске здравствене организације /СЗО/ Тедрос Адханом Гебрејесус.

Он је током Свјетског самита здравства у Берлину рекао да ће се пандемија завршити "када свијет то одлучи".

- У нашим је рукама. Имамо сва средства која су нам потребна – ефикасна здравствена и ефикасна медицинска средства – али их свијет не користи добро - истакао је Тедрос.

Према његовим ријечима, пандемија је далеко од свог краја, узимајући у обзир податак да је седмични број смртних случајева повезаних са ковидом 19 у свијету готово 50.000, пренио је "Спутњик".

Тедрос је позвао земље Групе 20 /Г20/, у којима је већ вакцинисано 40 одсто становништва, да се активно укључе у глобални механизам за набавку вакцина "Ковакс" и у рад Афричке радне групе за набавку вакцина /АВАТ/.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес позвао је Г20 да помогне да се скупи осам милијарди долара ради осигуравања поштене расподјеле вакцина против ковида 19 широм свијета.

Он је на истом самиту у Берлину напоменуо да се раније овог мјесеца придружио Тедросу у покретању глобалне стратегије за вакцинацију против ковида 19, која предвиђа кредибилан и практичан план испоруке вакцина за 40 одсто људи у свим земљама до краја ове године, а 70 одсто до средине 2022.