latinica  ћирилица
25/10/2021 |  09:26 ⇒ 10:32 | Аутор: ТАНЈУГ

No Borders Orchestra одржао концерт у Музеју Југославије

No Borders Orchestra, симфонијски оркестар који окупља музичаре из некадашњих југословенских република, одржао је концерт у Музеју Југославије.
No Borders Orchestra одржао концерт у Музеју Југославије - Фото: ТАНЈУГ
No Borders Orchestra одржао концерт у Музеју ЈугославијеФото: ТАНЈУГ

Београдски наступ је био уједно завршница регионалне турнеје, под називом No Return to Normality и услиједио је послије успјешних концерата у Ријеци, Загребу, Сарајеву, Марибору и Новој Горици.

Циљ ове турнеје НБО жели да инспирише људе да размисле о времену након пандемије.

- Самим називом турнеје No Return to Normality желимо да поручимо да нормалност коју смо живјели прије пандемије заправо није била нормална и како не би требало да тежимо повратку у такав свијет. Потребна нам је промјена на боље. Управо због тога, све композиције у оквиру нашег репертоара на овој турнеји одражавају трансформацију. Музиком шаљемо позив свима да је промјена неопходна - рекао је Премил Петровић, умјетнички директор НБО у најави концерта.

Концерт у Београду отворио је извођене једног од најзначајнијих дела америчке минималистичке музике 20. вијека, композиција "Shaker Loops" композитора Џона Адамса.

Публика је имала прилике да чује и композицију Макса Рихтера: "Vivaldi recompsed" у којој као солиста наступа Владимир Костов, виолиниста и концерт мајстор Македонске филхармоније.

На програму концерата био је и ''Metamorphosen'' Рихарда Штрауса, као и поруџбина НБО-а од хрватског композитора Ивана Божичевића Rethink! Trailer.

НБО је основан као невладина организација у Београду и Берлину са циљем иницирање позитивних друштвених промјена кроз креативну сарадњу.

Тражећи начине за деконструкцију и трансформацију друштва, заговарајући позитивне промјене и ангажујући друштва да постану инклузивнија, интеркултурна, демократска и отворена, НБО служи као платформа за превазилажење национализма, расизма, ксенофобије, хомофобије и крвавог насљеђа прошлости у региону западног Балкана и шире.

НБО је једини оркестар са простора бивше Југославије који је потписао екслузивни уговор са Universal Music и снимио CD за Deutshe Grammophon, најпрестижнији бренд за класичну музику у свијету.