latinica  ћирилица
25/10/2021 |  11:44 | Аутор: sputniknews.com

Снажна олуја погодила Калифорнију (ВИДЕО)

Снажна олуја погодила је сјеверну Калифорнију, стварајући клизишта и обарајући далеководе, а у Сан Франциску је дувао изузетно јак вјетар, након чега се невријеме помјерило јужније.

Очекује се да ће до 25 центиметара кише пасти на западној обали САД, рекао је амерички метеоролог Марк Ченард из Националне метеоролошке службе, пренио је Ројтерс.

- Ово је атмосферска ријека која се већ креће кроз сјеверну Калифорнију - додао је, описујући олују као "циклон-бомбу", интензивну метеоролошку појаву због које ваздушни притисак брзо пада.

Повећана је пријетња од поплава, а већина погођеног региона је овог љета искусила екстремну сушу, према оцјени Америчког центра за праћење суше.

- Ту су били пожари, сада се ту налазе ''ожиљци'' од пожара, па ће ту вода протећи брже, тако да је на тим мјестима највећи ризик од поплава. У тим областима може доћи до поплава које могу угрозити животе - додао је Ченард.

У Сан Франциску је вјетар достизао брзину од око 80 километара на сат и изазвао је нестанак струје у оближњем Сакраменту, гдје су становници фотографисали и качили на друштвене мреже призоре оборених стубова, који су разбијали ауотмобиле и блокирали путеве, додаје се.

Из Хитне службе Сакрамента поручили су грађанима на Твитеру да не забораве да никад не возе кроз воду.

На вишим надморским висинама се очекује и снијег, додао је Ченард.

- Ово је врло импресиван олујни систем. Дешава се данас и наставиће се и сутра. Постепено ће се помјерати јужно, ка централној Калифорнији, током ноћи и сутра - нагласио је.