latinica  ћирилица
25/10/2021 |  12:21 ⇒ 12:22 | Аутор: СРНА

Комисија за концесије рјешава спор о изградњи ХЕ "Бук Бијела"

Заједничка комисија за концесије БиХ, којој је повјерено рјешавање спора унутар БиХ у вези са изградњом хидроелектране "Бук Бијела" на Дрини, засједаће у сриједу, 27. октобра, и покушати да донесе одлуку и то дан прије рока који јој је дао Уставни суд у Сарајеву.
ХЕ Бук Бијела - Фото: илустрација
ХЕ Бук БијелаФото: илустрација

Предсједавајући Заједничке комисије Миломир Амовић потврдио је Срни да је сједница заказана за сриједу и да постоји оквирни договор да сви дођу, како би могли да раде.

- Надам се да ћемо успјети донијети неку одлуку. Најпаметније би било у овој ситуацији извршити нека усаглашавања да се пројекат не зауставља јер је то у интересу и Републике Српске и БиХ. Сматрам да је најбитније да се пројекат гради, а коју ћемо одлуку донијети и на који начин, то ћемо видјети на комисији - рекао је Амовић.

На питање да ли се икада до сада десило да се питање концесија на подручјима ентитета рјешава Комисија за концесије БиХ, Амовић је рекао да су до сада концесије додјељивале ентитетске комисије за концесије.

- Ми до са нисмо додјељивали ниједну концесију - рекао је Амовић.

Спор који је пред Судом БиХ покренуо Менсур Шехагић, члан Комисије за концесије из реда бошњачког народа са територије Српске у вези са рјешењем о именовању заједничког тијела, још није завршен, а Амовић је истакао да комисија спроводи своје активности.

- Издато рјешење је правоснажно. До сада смо радили по радним групама и састанцима, али се одлуке доносе на сједници. Зато заказујемо сједницу да бисмо донијели одлуку на основу досадашњег рада. Постоји неки договор да будемо сви на сједници, али док не почне, ништа не знамо - рекао је Амовић.

Говорећи о процедури, он је нагласио да се одлука доноси већином гласова од присутних чланова, те поновио да свих седам чланова мора бити присутно да би сједница могла бити одржана, по закону и пословнику.

Рад Заједничке комисије за концесије, којој је повјерено рјешавање спора унутар БиХ у вези са изградњом хидроелектране  "Бук Бијела" на Дрини, заустављен је на самом почетку јер је бошњачки члан из Комисије са нивоа БиХ оспорио рјешење о именовању.

Уставни суд је у јулу, одлучујући о захтјеву који су потписала 24 члана Представничког дома Парламента БиХ за рјешавање спора између БиХ и Српске у вези са пројектом ХЕ, који заједнички настоје да спроведу у дјело Српска и Србија, донио дјелимичну одлуку о допустивости и меритуму.

Комисији за концесије БиХ је наложено да, у својству Заједничке комисије, најкасније у року од три мјесеца од дана достављања одлуке ријеши спорна питања настала у вези са додјелом концесија.