latinica  ћирилица
25/10/2021 |  13:49 ⇒ 13:50 | Аутор: Агенције

Филм "Табија" кандидат БиХ за Оскара

Кандидат БиХ у категорији Најбољи међународни дугометражни филм за награду Оскар Америчке академије филмске умјетности и науке (АМПАС) је филм "Табија" редитеља Игора Дрљаче.
Филм "Табија" (Фото: Агенције) -
Филм "Табија" (Фото: Агенције)

Удружење филмских радника БиХ организовало је избор те је комисија у чијем су се саставу нашли продуценти, редитељи, сценаристи и монтажери: Дамир Ибрахимовић, Елма Татарагић, Неџад Беговић, Зијад Мехић, Инес Тановић, Бојана Видосављевић, Предраг Соломун, Сабрина Беговић Ћорић, Алем Бабић и Мелина Алагић, гласањем одлучила о бх. кандидату.

Филм "Табија" је свјетску премијеру имао на Филмском фестивалу у Берлину.

Прича је то о Сарајлији Фаруку, још увијек тинејџеру, који покушава да се докаже локалном мафијашу и тражи тинејџерку која ће радити за њега. Све се мијења када упозна Мону и заљуби се у њу.

"Табија" би могла бити бајка - момак упознаје дјевојку - али и почетак море, и за Фарука и за Мону.

Улоге у филму остварили су Павле Чемерикић, Сумеја Дардаган, Јасмин Гељо, Керим Чутуна, Албан Укај, Јелена Кордић Курет, Билал Халиловић, Ирена Муламухић, Хасија Борић, Фарах Хаџић, Ермин Браво, Драгана Варагић, Изудин Бајровић, Мухамед Хаџовић, Маја Саклић, Санин Милавић, те покојни Драган Јовичић.