latinica  ћирилица
25/10/2021 |  14:38 ⇒ 14:38 | Аутор: СРНА

Новаковић-Бурсаћ: Мектић прекршио закључке Народне скупштине

Представник Клуба посланика СДС-а, ПДП-а и ДНС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Драган Мектић показао је данас поданишво те три странке учешћем у раду Уставноправне комисје овог дома, оцијенила је шеф Клуба посланика СНСД-а Сњежана Новаковић-Бурсаћ.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: СРНА
Сњежана Новаковић БурсаћФото: СРНА

Бурсаћева је рекла да је Мектић данас дао кворум за одржавање сједнице Уставноправне комисије, чиме је прекршио закључке Народне скупштине Републике Српске.

- Он је успјешно приведен да одржи кворум, након што је и предстваник ХДЗ-а БиХ Никола Ловриновић напустио сједницу - рекла је Бурсаћева новинарима и додала да је Мектић учествовао у одлучивању.

Она је рекла да је Мектић својим присуством дао легитимет и "омогућио даљи живот" уставних амандмана Наше странке, а који се односе на измјене Изборног закона који подразумијевају једног предсједника и Парламентарну скупштину са 66 посланика без Дома народа.

- СДС, ПДП и ДНС су овим данас показали кога слушају и ко је кадар да их приведе и у овој ситуацији да им одржи кворум. Мислим да ово јавност треба да зна. Није ово његово понашање и он на Уставноправној комисији представља СДС, ПДП и ДНС - рекла је Бурсаћева.

Она је констатовала да је Мектић и досадашњим понашањем показао да није вриједан било каквог коментара.

- Поносим се што не припадам истој вертикали као што је Мектић. Иначе га не бих коментарисала, али данас сам морала јер он предстваља СДС, ПДП и ДНС, нешто што се грађанима Републике Српске представља као алтернатива - рекла је Бурсаћева и додала да има одговорност да народ Српске упозори на то.

Она је рекла да ће посланици СНСД-а сутра ићи на сједницу Представничког дома и подржати одлуку предсједавајућег Савјета министар Зорана Тегелтије за смјену министара одбране Сифета Поџића.

- Предсједавајући Савјета министара је искористио своје право и потпуно разложно и на закону засновано донио одлку о смјени министра одбране - рекла је Бурсаћева.

Подсјећајући да је Тегелтија донио одлуку о Поџићевој смјени, након што је обустављена војна вјежба Оружаних снага БиХ и Војске Србије, Бурсаћева је рекла да је ту ситуација јасна.

- То није била само вјежба, него и доказ да ли уважавате српску компонету у Оружаним снагама БиХ и Републике Српске - рекла је Бурсаћева.

Осврћући се на састанак српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Србије Александра Вучића у Београду, Бурсаћева је рекла да је доминирао миран тон и релаксиран став.

"Тај релаксиран став потиче сигурно од тога што смо сигурни у своје ставове који су засновани на Уставу", рекла је Бурсаћева и додала да изјаве о рату и немирима у БиХ долазе искључиво од представника бошњачког народа.

Она је оцијенила да је узнемиривање јавности знак слабости.

"Када немате политичке аргументе, онда не знате шта да радите, па онда посегнете за аргументима силе", закључила је Бурсаћева.