latinica  ћирилица
25/10/2021 |  18:07 ⇒ 18:07 | Аутор: СРНА

Фикрет Абдић опозван са функције начелника, слиједи референдум

Општинско вијеће Велике Кладуше данас је изгласало опозив Фикрета Абдића са функције начелника општине, а коначну одлуку треба да донесу грађани на референдуму.
Фикрет Абдић (фото:24sata.info) -
Фикрет Абдић (фото:24sata.info)

Иницијативу за опозив покренули су одборници СДА, НЕС-а, СДП-а, Наше странке, један ДНЗ-а и два независна, који су формирали нову скупштинску већину.

Абдићу замјерају, како су навели, нерад, вишемјесечни изостанак са посла, избјегавање сарадње са вишим нивоима власти, те недостављање материјала Општинском вијећу због чега су, како трвде, заустављени привредни и сваки други развој Велике Кладуше.

Гласању о опозиву претходило је формирање нове скупштинске већине, пошто су одборници Лабуристичке странке, чији је Абдић био кандидат на локалним изборима, напустили сједницу, не желећи да се иницијатива о опозиву начелника Велике Кладуше уврсти у дневни ред сједнице, јавили су федерални медији.

Ако грађани својим гласањем на референдуму потврде став већине у Општинском вијећу, биће именован вршилац дужности и расписани ванредни избори за начелника Општине Велика Кладуша.

Абдић је начелник општине Велика Кладуша од 2016. године, а у прошле године је приведен по налогу Тужилаштва Унско-санског кантона, које га терети за више кривичних дјела злоупотребе положаја или овлаштења.

Жупанијски суд у Карловцу 2002. године правоснажно је осудио Абидћа на казну од 20 година затвора за ратне злочине почињене у БиХ од 1993. до 1995. године, али је касније та казна смањена на 15 година.

Из затвора у Пули пуштен је 2012. године, након двије трећине одслужене казне.