latinica  ћирилица
25/10/2021 |  21:27 ⇒ 26/10/2021 | 12:39 | Аутор: РТРС

Заплет почео премијером представе "Мој муж" (ВИДЕО)

Премијером представе "Мој муж" Југословенског драмског позоришта из Београда вечерас је у Градском позоришту Јазавац у Бањалуци отворен Међународни фестивал глумца Заплет.
Заплет-представа "Мој муж" (@JAZAVAC) - Фото: Тwitter
Заплет-представа "Мој муж" (@JAZAVAC)Фото: Тwitter

До 30. октобра Заплет ће угоститити глумце из БиХ, Србије, Хрватске, Црне Горе и Словеније.

Селекција овогодишњег фестивала настојала је да у Градско позориште Јазавац доведе најбоље представе из региона фокусиране на глумачку игру.

Осим Југословенског драмског позоришта у оквиру такмичарског програма наступиће Центар за културу Тиват у копродукцији са Шабачким позориштем, Хрватско народно казалиште Вараждин, Позориште Приједор у копродукцији са Гледалишчем Копер и Регионално позориште Нови Пазар.

Организатор у Градском позоришту Јазавац Љубиша Савановић рекао је да ће у такмичарском програму Фестивала бити одиграно пет представа, те да ће, осим такмичарског, и ове године бити одржан пратећи програм, као што су округли сто и разговори са глумцима.

Фестивал се одржава уз континуирану подршку града Бањалуке и Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Министарка просвјете и културе Наталија Тривић изразила је задовољство што овогодишњи фестивал отвара Југословенско драмско позориште премијерним извођењем, с обзиром на интензивне активности на јачању сарадње у области културе и умјетности између Српске и Србије.

- Наши стратешки циљеви усмјерени су на иницирање и поспјешивање сарадње између институција и стваралаца из Републике Српске и Србије у контексту стварања јединственог културног простора, и у том смислу веома ме радује учешће позоришта из Србије на фестивалима у Српској - рекла је Тривићева.

У оквиру пратећег програма фестивала отворена је изложба акварела Весне Анташевић, а биће организовани разговори са глумцима Николином Фригановић, Нелетом Карајлићем и Андријом Кузмановићем.