latinica  ћирилица
25/10/2021 |  21:45 | Аутор: СРНА

Формирани предмети за ратне злочине које је прослиједило Тужилаштво Србије

У Тужилаштву БиХ су формирани предмети против 28 лица које је доставило Тужилаштво Србије за ратне злочине, рекао је вечерас вршилац дужности главног тужиоца БиХ Миланко Кајганић.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Кајганић је подсјетио да је Тужилаштво Србије за ратне злочине доставило Тужилаштву БиХ 24 предмета против 28 лица.

- Сви ти предмети су већ формирани у Тужилаштву БиХ и на њима се већ ради - рекао је Кајганић.

Он је навео да је подизање оптужница против лица која су била високопозиционирана у рату, а доступна су у БиХ, један од кључних приоритета Ревидиране стратегије за процесуирање ратних злочина донесене 2020. године.

- У њој су децидно наведене све обавезе разних органа, између осталог и Тужилаштва БиХ. Једна од обавеза је да се мање сложени предмети пренесу на ентитеска и тужилаштво Брчко дистрикта, а да најсложенији остају у Тужилаштву БиХ - рекао је Кајганић за БХРТ.

Он каже да су тужиоци Тужилаштва БиХ независни у свом раду и да не види ниједан разлог зашто би били подложни било каквом утицају са стране - ван правосуђа или у правосуђу.

- Мислим да нема разлога за то, а ако примијетим да је било ко подложан било каквом утицају, предузећу мјере из своје надлежности, односно обавијестити Канцеларију дисциплинског тужиоца о евентуалним неправилностима о раду било ког тужиоца - рекао је Кајганић.

Он је навео да нема разлога да Тужилаштво БиХ не обавјештава јавност о негативним тужилачким одлукама, односно да је истрага у неком предмету обустављена или да је донесена одлука о неспровођењу истраге.