latinica  ћирилица
25/10/2021 |  21:56 ⇒ 21:58 | Аутор: СРНА

Изложба "Преко пепела" отворена у Галерији у Грачаници

Изложба радова, слика и скулптура академика Предрага Драговића "Преко пепела" отворена је вечерас у Галерија уметности Приштина са сједиштем у Дому културе у Грачаници.
Грачаница: Изложба "Преко пепела" - Фото: СРНА
Грачаница: Изложба "Преко пепела"Фото: СРНА

Циклус "Преко пепела", који чини више од 150 слика и више скулптура са косовско-метохијским мотивима, настајао је 30 година, а смјештен је у историјско-умјетнички контекст са наглашеним мотивима храмова, епском и теолошком духовношћу из Светосавско-Немањичког и Његошевог периода и традиције.

Драговић је рекао Срни да је изложено педесетак слика и шест скуплптура које су настајале, цртане и прецртаване да би доживјеле спремност да буду дио изложбе у Галерије Приштина, за коју је истакао да је једна од неколико величанствених галерија у Србији.

- Црвена боја која се издиже из пепела која превладава сликама одраз је нашег историјског страдања, почев од Косова, турског периода, исламизације, преко Јасеноваца, пећина и јама, псећих гробаља у Колашину, у које су бацани наши преци и у којима су претварани у пепео, до новог периода у којем су уз прогоне Срби протјеривани са својих огњшта, а цркве и наше богомоље заједно с гробљима уништаване - навео је Драговић.

Он је додао да су мотиви његовог тридесетогодишњег умјетничког стваралаштва засновани на "митовима и мотивима из славне прошлости".

Драговић сматра да би пепео требало да буде уз двоглавог, или како каже, троглавог орла, дио симбола Србије као најважнији дио српске приче.

- Пепео би могао у нашој хералдици да буде прави симбол нашег бивствовања и постојања и свједок те српске несреће која се стално догађа и из којег се српство увијек уздизало - истакао је Драговић.

Он је навео да је циклус искључиво посвећен Косову јер су у његовој глави Грачаница, Призрен, Патријаршија мјеста из којих је морала да крене изложба, али су пандемија вируса корона "и још много чега" допринијели да буде тек вечерас отворена у Грачаници.

Отварању изложбе "Преко пепела" уз двадесетак мјештана Грачанице присуствовали су и представници словеначког контингента у саставу КФОР-а.

Изложба се реализује у оквиру прославе јубилеја седам вјекова постојања манастира Грачаница и 700 година од упокојења Светог краља Милутина.

Покровитељи изложбе су Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију и општина Грачаница.