latinica  ћирилица
26/10/2021 |  10:15 ⇒ 10:15 | Аутор: СРНА

Човић: Постоји могућност договора са Изетбеговићем о Изборном закону

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић сматра да постоји могућност договора с предсједником СДА Бакиром Изетбеговићем о измјенама Изборног закона.
Драган Човић - Фото: РТРС
Драган ЧовићФото: РТРС

- Оптимистични сам реалиста. Ако лично не вјерујем да је могуће направити договор, онда не могу ни представљати народ у разговорима с колегама, али и међународном заједницом. Изборни закон сада се треба ријешити, то је минумум - изјавио је Човић за Вечерњи лист, издање за БиХ.

За њега би то, каже, био добар почетак, а могао би се изградити рационалнији систем, јер је садашњи прескуп.

Човић сматра да разговори са Изетбеговићем иду у добром смјеру, да постоји потпуно разумијевање да Хрватима не треба да се бирају представници ни у Дому народа ни у Предсједништву.

Према његовим ријечима, "не може Централна изборна комисија, овако нелегално и нелегитимна, бити законодавац, а то је циљ некима, да се не спроведу измјене Изборног закона како би ЦИК арбитрирао".

На питање која су рјешења Изборног закона о којима би се Хрвати и Бошњаци могли усагласити, те хоће ли их Срби пратити у томе, Човић је навео да је, када је ријеч о српској страни, њихов став јјасан.

- Све што се договори у ФБиХ, а то се тиче и двојице чланова Предсједништва и делегата за Дом народа, они ће подржати. Рјешења за измјене Изборног закона постоје и сва се налазе на столу. Сада је до свих нас које одабрати - додао је Човић.

Коментаришући посљедње потезе српског члана Предсједништва, Човић је објаснио да је из разговора схватио да Милорад Додик жели да заштити Дејтон, односно уставну позицију Републике Српске.

- С њим сам се чуо у два наврата. Желио ми је објаснити своје потезе, а ја сам га информисао о сусретима који се очекују око изборне реформе и преговора политичких странака - истакао је Човић.

О смјени главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордане Тадић је рекао да је то тема која је већ потпуно нестала, али је истакао да је начин како је вођен тај процес, с најавама из Сарајева како ће се то десити, нешто најлошије што се догодило у БиХ.

Он је истакао да се тиме руши БиХ, а правосуђе, као трећи стуб власти, мора бити независно о било којој политици, не смије се имати осјећај да неко влада тим полугама.

- Онда је то парасистем и о томе сам разговарао с Изетбеговићем - навео је Човић.