latinica  ћирилица
26/10/2021 |  11:17 ⇒ 11:17 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Ситуација је дошла до тачке када је немогућ повратак назад

Стручњак за исламски тероризам и безбједност Џевад Галијашевић изјавио је да је из Сарајева већ почела офанзива, коју воде Американци и Британци, а помажу и Нијемци, како би се разорио уговор о миру с крајњим циљем рушења Републике Српске.
Џевад Галијашевић  (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија) -
Џевад Галијашевић (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија)

Галијашевић је рекао Срни да предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик показује вољу и политичку намјеру да по сваку цијену сачува мир у БиХ.

- На посљедњој конференцију коју је гост Кристијан Шмит организовао у свом родном Нојштату, обратио се Волфганг Шојбле, најмаркантнија фигура њемачке политике у посљедњих 50 година. Био је, између осталог, и шеф кабинета Хелмута Кола, а данас је предсједник Бундестага - напоменуо је Галијашевић.

Он је подјетио да је Шојбле рекао о БиХ да се не смије подијелити по националним шавовима, јер би направили исламско острво са великим конфликтним потенцијалом.

- Они знају, одлично знају шта се дешава у муслиманском дијелу Федерације, а умјесто да ријеше проблем, желе да цијела БиХ буде исламско острво са великим конфликтним потенцијалом. То је страшна ситуација - оцијенио је Галијашевић.

Он је указао на то да СДА у потпуности преузима контролу над правосуђем, смјењује главног тужиоца, преузима Високи судски и тужилачки савјет, у Уставном суду добија Албанца као партнера за спровођење политика, не за тумачење Устава.

- У овој ситуацији имамо муслиманско-хрватску Федерацију која нема легалну владу. Њен премијер је укључен у највећу корупцију тешку 10 милиона марака. Истовремено, директор обавјештајне службе је на том положају са фалсификованим дипломама. И нико не говори о рушењу уставног поретка на овај начин и шта се дешава са БиХ када функционише на овај начин - указао је овај експерт за борбу против тероризма.

Дакле, истакао је Галијашевић, међународна заједница - Американци, Британци и дјелимично Нијемци раде исто што и током посљедњих 26 година - руше уговор о миру, мијењају Дејтонски споразум, разарају Устав БиХ измишљеним институцијама и нелегалим, незаконитим областима које је за себе преузео високи представник. Крајњи циљ је, упозорава, рушење Републике Српске.

- Ова ситуација је дошла до тачке када је немогуће враћати се назад - на исти начин спроводити политику насиља. Коначно је освјетљена цијела политичка сцена. Негодују и земље ЕУ, више од седам њих - рекао је он.

Према његовим ријечима, велике силе директно подржавају Републику Српску, сматрајући да је непримјерено проглашење закона од одлазећег високог представника и долазак новог на незаконит начин без одлуке Савјета безбједности УН чиме крши Дејтонски споразум, те да се на овај начин не може радити.

- Али, ми још остајемо на терену политичке дебате и правне норме тумачимо политичким инструментаријем. Нашу политичку ситуацију објашњавамо покушајем да се заштитимо нормама Дејтонског споразума, не схватајући да ћемо прије или касније, боље да смо раније урадили, да Република Српска изађе пред Комисију за међународно право УН - навео је он.

Галијашевић је појаснио да то Република Српске може као чланица савезне државе, као уставни ентитет чланице и као зараћена страна која је потписала уговор. "Истовремено, Србија треба да изађе пред Међународни суд правде и да тужи БиХ због кршења међународног уговора о миру", закључио је Галијашевић.