latinica  ћирилица
26/10/2021 |  11:26 ⇒ 14:39 | Аутор: РТРС

Врањеш Палмеру: Српска се правним средствима бори за своја права, позиви за рат долазе из Сарајева (ВИДЕО)

Амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш упознао је данас у Загребу специјалног изасланика Стејт департмента за изборну реформу у БиХ Метјуa Палмера о актуелној политичкој ситуацији у БиХ, истичући да Република Српска користи искључиво правна средства за своју борбу за уставна права, док се позиви на рат могу чути искључиво из Сарајева.
Врањеш-Палмер - Фото: РТРС
Врањеш-ПалмерФото: РТРС

Бројна наметања од високих представника, покушаји прекрајања политичког система од Уставног суда БиХ, као и константно развлашћивање Републике Српске, довело је у ситуацију српску власт на челу са Милорадом Додиком да морају нешто учинити како би сачували уставну позицију стечену у Дејтону и дефинисану у Уставу БиХ - истакао је амбасадор Врањеш.

Врањеш је нагласио да је посљедња одлука Валентина Инцка довела до ограничења слободе говора српског народа у БиХ што је била "кап која је прелила чашу" и упитао Палемера како би реаговали грађани САД када би им неко укинуо право на слободу говора дефинисану Првим амандманом Устава САД.

Као одговор на ограничавања права српског народа и развлашћивање, рекао је амбасадор БиХ у Хрватској, Република Српска се позива на текст Устава БиХ који је највиши општи правни акт на снази у БиХ и који би требао бити изнад свих закона као и наметнутих одлука.

- Са друге стране, из Сарајева, чујемо искључиво позиве на рат када споменемо примјену Устава БиХ, као да тамо тај исти Устав није на снази. На то све дио међународне заједнице потпуно се оглушио. Изостале су критике усмјерене на оне политичаре који не желе дијалог него једини излаз виде у рату - указао је Врањеш.

Он је подсјетио Палмера да Република Српска и Милорад Додик позивају на дијалог више од 15 година, почевши од дијалога о правосуђу, затим дијалог о закону о Уставном суду који би спријечио даља прегласавања па до посљедњег позива на дијалог страна и конститутивних народа о могућим рјешењима за БиХ из маја ове године, на шта су се партнери из ФБиХ оглушили, а нисмо видјели ни да је међународна заједница подстицала тај дијалог.

- Данас када Република Српска нема избора него да правним и политичким средствима покуша повратити уставну позицију, добијемо позиве на рат, а не дијалог - истакао је Врањеш.

Додао је да је, на жалост, дио међународне заједнице прихватио "спин" да је Додикова борба за примјену слова Устава БиХ акт рушења Дејтонског мировног споразума у чијем саставу је тај исти Устав на којег се Додик упорно позива.

Амбасадор Врањеш изразио је увјеравања да Република Српска и Милорад Додик политички дјелују искључиво у оквирима Дејтонског мировног споразума, те ни једним својим потезом неће угрозити позицију БиХ дефинисану Уставом БиХ.

Врањеш је пренио став српског члана Предсједништва БиХ да он никада неће жртвовати мир за Републику Српску, али да је лично спреман да се жртвује за Републику Српску и да његова политичка борба за уставна права нема алтернативу.

Метју Палмер упознао је амбасадора Врањеша о својим активностима првенствено о теми изборног законодавства у БиХ и изразио оптимизам да ће стране у Федерацији БиХ, ипак, пронаћи заједнички језик по питању измјена изборног закона, без обзира на то колико тај процес буде био изазован.