latinica  ћирилица
26/10/2021 |  11:47 ⇒ 12:54 | Аутор: СРНА

Тодоровић: У бањалучкој Скупштини јутрос нису испоштоване епидемиолошке мјере

Одборник СНСД-а у бањалучкој Скупштини Невена Тодоровић рекла је да јутрос на сједници нису испоштоване епидемиолошке мјере, да маске не носе сви нити је било мјерења температуре на улазу.
Невена Тодоровић - Фото: РТРС
Невена ТодоровићФото: РТРС

- Нема потребе да се поново прави скандал, ми овдје треба да будемо примјер - рекла је Тодоровићева, нагласивши да су маске обавезне наредбом Градског и Републичког штаба за ванредне ситуације.

Тодоровићева, која је и директор бањалучког Дома здравља, рекла је да је град пријавио Републичкој инспекцији своју Хигијенско-епидемиолошку службу /ХЕС/ за нерегуларности у раду на посљедњем скупштинском засједању.

Она је нагласила да нема потребе да се Скупштина града разликује од предузећа "Бема", које је прошле године послало раднике у изолацију након неколико случајева вируса корона, али ни од одјељења основних школа.

Питање зашто не носе маске је на почетку засједања поставио већини пристутних одборник СНСД-а Маринко Умичевић.

Након тога је предсједник Скупштине града Бањалука Младен Илић затражио је да маске ставе сви одборници и представници градских одјељења који присуствују засједању.

У Скупштини града Бањалука у току је расправа о приједлогу одлуке о задужењу емисијом хартија од вриједности од шест милиона КМ, а из дискусије је видљиво да већина у Скупштини не подржава ово задужење града.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да су средствима из емисије обвезница предвиђене модернизације главних саобраћајница кроз насеља Куљани и Дебељаци.

Станивуковић је навео да је по милион КМ планирано за ове саобраћајнице, за потпуну модернизацију која подразумијева изградњу двије саобраћајне траке, тротоаре и канализацију.

Он је на сједници образложио да су то два најбрже растућа насеља, чији су становници углавном избјегла и расељена лица, те борачке категорије због чега сматра да им треба обезбиједити услове за живот.

Рекао је и да је планирано да посредством емисије обвезница буде настављена и изградња пута Петрићевац-Мотике, који је започела претходна администрација, а још један од предвиђених пројеката је и изградња спортског центра Лауш, за који Србија донира један милион КМ.

Одборници већине поручили су да нису против реализације најављених пројеката, али да сматрају да то не треба реализовати посредством новог задужења.

Предсједник Скупштине града Младен Илић рекао је да се ти пројекти могу финансирати из средстава у буџету. "Ми не бојкотујемо те пројекте само зато што се не слажемо са емисијом обвезница. Желимо да они буду реализовани, али из додатних средства у буџету којих има, ево, ребалансом то је 17 милиона КМ", навео је Илић.

Одборник СНСД-а Драгослав Топић рекао је да неће прихватити задужење, да неће дозволити да град банкротира. "Сва кредитна задужења сте прије увијек нападали, а сада заговарате. Разлика између ових и ранијих задужења јесте што имате у градској каси 17 милиона КМ које не знате да потрошите", рекао је Топић.

Одборник Уједињене Српске Невен Станић сматра да је све урађено без плана и анализе, те да се нигдје не види колико ће то коштати.

Прва сједница скупштине града Бањалука након љетне паузе прекинута је 12. октобра након сазнања да је шеф Клуба одборника СНСД-а Драгослав Топић позитиван на вирус корона, а након тога у тестирани сви који су били присутни у скупштинској сали, од којих је још неколико особа било позитивно.