latinica  ћирилица
26/10/2021 |  12:15 | Аутор: Агенције

Ердоган одустао од протјеривања десет амбасадора

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган одустао је од пријетње протјеривањем десет страних амбасадора, укључујући америчког и седам из Европе, након што су подржали ослобађање затвореног филантропа.

- Вјерујемо да ће ови амбасадори, који су испунили своју обвезу према члану 41. Бечке конвенције, сада бити опрезнији у својим изјавама - изјавио је Ердоган након трочасовне сједнице Владе у Анкари.

Десет амбасадора позвало је у заједничкој изјави на ослобађање пословног човјека и филантропа Османа Кавале који је у затвору од 2017. године, упркос томе што није осуђен, у заједничкој изјави прошле седмице.

Ердоган је у суботу рекао да је та изјава "безобразлук" и наредио да се амбасадори прогласе непожељним.

Дипломате, укључујући амбасадоре Француске, Њемачке, Холандије, Канаде, Данске, Шведске, Финске, Норвешке, Новог Зеланда и САД били су позвани у Министарство иностраних послова.

Кавала (64) је прошле године ослобођен оптужби повезаних с антивладиним протестима широм земље 2013. године, али је пресуда поништена и спојена с оптужбама које се односе на покушај државног удара 2016. године.

Међународни посматрачи и групе за заштиту људских права више пута су позивали на ослобађање Кавале и курдског политичара Селахатина Демиртаса, који је у затвору од 2016. године. Кажу да је њихово затварање темељено на политичким разлозима. Анкара одбацује такве тврдње и наводи да је судство независно.