latinica  ћирилица
26/10/2021 |  12:34 | Аутор: СРНА

Милуновић: Стабилност пензионог система је приоритет Владе Српске

Влади Републике Српске један од највећих приоритета је стабилност пензионог система, изјавио је данас министар рада и борачко инвалидске заштите Душко Милуновић и додао да то доказује и начин исплате пензија које су редовне.
Душко Милуновић - Фото: РТРС
Душко МилуновићФото: РТРС

Након састанка Управног одбора Удружења пензионера Републике Српске, Милуновић је новинарима у Теслићу рекао да су за септембар пензије исплаћене за 272.000 пензионера, а да је Влада уплатила 15.400.000 КМ како би исплата била редовна.

Он је појаснио да је укупан износ за исплату пензија био 102.000.000 КМ, да су прикупљени доприноси по основу пензионог и инвалидског осигурања износили 86.600.000 КМ, а Влада је уплатила недостајућа средства.

Милуновић је навео да је поред самог рада и организације Удружења пензионера данас разговарано и заједничким активностима које је подржавала Влада, те за наредни период најавио проширење обухвата пензионера за бањску рехабилитацију са изналажењем могућности да се обезбиједе стабилни и сигурни извори финансирања.

Милуновић је истакао да је ово министарство подржало иницијативу Удружења пензионера да се, прије него што локалне заједнице усвоје буџете, иде са приједлогом да оне обавезно издвајају од 0,5 до један одсто од укупног износа буџета, колико су предложили пензионери, за бањску рехабилитацију, једнократне новчане помоћи социјално најугроженијим пензионерима и сахране.

- У наредном периоду ове активности заједно ћемо провести и ићи према Министарству управе и локалне самоуправе, а обезбијеђена је и подршка премијера на недавно одржаном заједничком састанку у Влади Републике Српске - навео је Милуновић.

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Ратко Трифуновић рекао је да су за ту иницијатива добил једногласну подршку Предсједништва Савеза општина и градова на сједници одржаној почетком овог мјесеца.

Навео да је ова популација претрпјела највеће посљедице током пандемије вируса корона, уз напомену да је смртност пензионера током седам мјесеци за 40 одсто већа него у истом периоду прошле године.

Данашњој првој сједници Управног одбора Удружења пензионера Републике Српске која је одржана у хотелу "Кардиал" у Бањи Врућици, присуствовао је и директор Фонда Пензијског инвалидског осигурања Републике Српске Младен Милић.