latinica  ћирилица
26/10/2021 |  12:51 ⇒ 17:48 | Аутор: РТРС

У Прњавору од данас у функцији 46 камера видео-надзора (ВИДЕО)

У Прњавору је од данас у функцији 46 камера видео-надзора, а званичном пуштању у рад присуствовао је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.
Видео-надзор - Фото: РТРС
Видео-надзорФото: РТРС

Лукач је рекао да је у Републици Српској у сарадњи МУП-а и локалних заједница успостављен видео-надзор у 52 од 64 општине, што се до сада показало веома успјешним и битним за безбједност грађана и њихове имовине.

- Имамо општине гдје је и до 50 одсто смањен број кривичних дјела и прекршаја, нарочито по питању тежих кривичних дјела и крађа. У Прњавору се показало да је већ на самом почетку успостављања видео-надзора ријешено неколико прекршаја и кривичних дјела и свакако ће то у наредном периоду бити и значајније - рекао је он.

Лукач је навео да видео-надзор у превентивном смислу много значи јер гарантује безбједност грађана и њихове имовине, а у репресивном полиција има почетну позицију за откривање учињених кривичних дјела која обично буду ријешена не успјешан начин.

Пројекат су финансирали Општина Прњавор и Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу.

Начелник општине Дарко Томаш подсјетио да је укупна вриједност пројекта око 300.000 КМ.

- Увјерен сам да је ово немјерљива цифра у односу на корист коју имају грађани. Од 15. октобра, откако је у функцији систем кажњавања за нерегистрована возила до данас систем је у нашој општини евидентирао 426 прекршаја, што довољно говори о његовој ефикасности и превенцији - истакао је Томаш.