latinica  ћирилица
26/10/2021 |  14:32 ⇒ 15:51 | Аутор: СРНА

Жунић: Додик испоштовао закључке Парламента Српске

Шеф посланичког клуба СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић рекао је данас да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик не гласајући за тачке дневног реда у Предсједништву БиХ испоштовао закључке Народне скупштине Републике Српске.
Игор Жунић - Фото: РТРС
Игор ЖунићФото: РТРС

- Народни посланици изјасниће се сутра на посебној сједници парламента Републике Српске по свим тачкама за које српски члан Предсједништва није гласао у Предсједништву БиХ - рекао је Жунић у Бањалуци након сједнице скупштинског Колегијума.

Он је додао да ће Народна скупштина Републике Српске дефинисати све оне ствари које треба да се дефинишу, када је ријеч о спољној и војној политици и о свему.

- То је знак да Народна скупштина Републике Српске има пресудну улогу по одлучивању унутар БиХ по свим питањима - истакао је Жунић.

Коментаришући примједбе опозиције да је беспотребно под једну тачку дневног реда стављено више подтачака, Жунић је оцијенио да је сасвим довољно да се прочита материјал и да се о томе гласа, јер се овдје ради о заштити ентитетског виталног интереса.

- О заштити Републике Српске не треба да бројим да ли имамо подршку двије трећине народних посланика. Онај ко мисли да требамо по одлукама заштитити Републику Српску, оно што је штетно по Српску, тај спада у те двије трећине посланика и он је за Републику Српску. Остали који мисле да то не треба, слободно нека не буду у те двије трећине - појаснио је Жунић.

О могућност да Република Српска добије своју управу за индиректно опорезивање, Жунић је рекао да Српска не би била у губитку оснивањем такве управе и то би могло несметано да се проведе.

- Враћање те надлежности је најкомпликованији потез који може да се направи и сигурно да треба доста законских рјешења измијењати. Све законе које будемо враћали, дефинисаће се кроз правне ствари и кроз Устав БиХ - каже Жунић.

Жунић је закључио да Република Српска на то има право и ако донесе такву врсту одлуке, а све говори да ће се донијети да ће Српска моћи функционисати без проблема.

Колегијум Народне скупштине Републике Српске одлучио је данас да ће 23. посебна сједница Парламента бити одржана сутра у Бањалуци на захтјев српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик прогласио је веома штетним по виталне интересе Републике Српске одлуке усвојене на 22. редовној сједници Предсједништва БиХ, одржаној 18. октобра, те позвао посланике да у року 10 дана одрже сједницу и двотрећинском већином подрже овај проглас.