latinica  ћирилица
26/10/2021 |  14:53 ⇒ 14:53 | Аутор: СРНА

Посланици опозиције најављују могућност бојкота посебне сједнице

Посланици СДС-а, ПДП-а и ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске најављују могућност бојкта сутрашње посебне сједнице парламента на којој је предвиђено изјашњавање о одлукама и закључцима Предсједништва БиХ који су штетни по виталне интересе Републике Српске.
НСРС -
НСРС

Шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Миладин Станић позвао је предсједника Парламента Недељка Чубриловића да посланицима опозиције "омогући демократски приступ и однос у Народној скупштини" или ће они бојкотовати такве сједнице или правити неке друге перформансе.

Станић је, након сједнице скупштинског Колегијума у Бањалуци, рекао новинарима да опозиција "неће дозволити да неко буде биран, а да нема право обраћања у парламенту Републике Српске".

Посланик ПДП-а Игор Црнадак тврди да је сједница скупштинског Колегијума "показала да власт жели да збрзи ову причу" и да "онемогући опозицију да каже свој став", те најавио да ће ПДП видјети да ли ће под оваквим условима учествовати у раду сједнице.

- Апсурдно је да српски члан Предсједништва БиХ предлаже посланицима да под једном тачком дневног реда дискутују о отварању руског Конзулата у Бањалуци, о споразумима о размјени тајних података са Турском, о споразуму о граничним прелазима са Хрватском, те о споразуму о дигитализацији архивске грађе између земаља бивше Југославије - сматра Црнадак.

Шеф Клуба посланика ДНС-а Душко Ивић рекао је да ће посланици ДНС-а размислити да ли ће сутра учествовати у раду посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске.

- Имам осјећај да позиција жели да одржи сједницу парламента Републике Српске без опозиције - каже Ивић.

Колегијум Народне скупштине Републике Српске одлучио је да сутра буде одржана посебна сједница парламента, а предложеним дневним редом је предвиђено изјашњавање о одлукама и закључцима Предсједништва БиХ који су веома штетни по виталне интересе Републике Српске, одлучио је данас Колегијум парламента.

Сједница је заказана на захтјев српског члана Предсједиштва БиХ Милорада Додика.

На предложеном дневном реду је изјашњење о изјавама члана Предсједништва БиХ из Републике Српске о проглашењу Закључака и Одлука Предсједништва БиХ, усвојених на 22. редовној сједници одржаној 18. октобра, веома штетним по виталне интересе Републике Српске.