latinica  ћирилица
26/10/2021 |  15:35 ⇒ 15:37 | Аутор: sputniknews.com

Градско вијеће Вуковара поново одбило јавну употребу ћирилице

Градско вијеће Вуковара, на предлог градоначелника Ивана Пенаве, поново је данас одбило да српској мањини дозволи јавну употребу ћирилице.
Ћирилица - Фото: илустрација
ЋирилицаФото: илустрација

Како је пренијела агенција Хина, Градско вијеће је већином гласова одлучило да се у Вуковару још нису стекли услови за примјену проширених права припадницима српске мањине, који подразумијева јавну употребу ћирилице.

Одлука је донијета већином гласова на сједници на којој је расправљало о "достигнутом степену разуимјевања, солидарности, подношљивости и дијалога међу грађанима Вуковара, припадницима хрватског народа и припадницима српске националне мањине".

Вуковарски градоначелник Иван Пенава оцијенио је у расправи да грађани српске националности у Вуковару користе сва загарантована права, а за нова се, казао је, нису стекли услови.

- Мишљења сам да је подношљивост таква да омогућава нормалан рад и атмосферу као и односе у граду Вуковару. Сваки искорак, било горе, било доље, лијево или десно, могао би изазвати напетости - казао је Пенава.
 
Подсјетио је да већ 10 година Вуковарчани оспоравају попис становништва из 2011. године јер сматрају да не одговара тада утврђеном нити броју грађана у Вуковару, нити броју Срба у граду.

Одборник Срђан Милаковић (ДСС) поручио је Пенави како није истина да је споран попис становништва већ цјелокупан однос према грађанима српске националности.
 
- Ви никада нећете признати двојезичност било што да покаже попис становништва - поручио је Милаковић Пенави оцијенивши да је прича о двојезичности у граду Вуковару од почетка била прича већинског народа док је улога грађана српске националности и политичких представника Срба била споредна.

Никола Мажар (ХДЗ) је истакао да атмосфера у овом граду није нормална, а градским властима је замјерио да у протеклих годину дана нису учиниле ништа како би се ситуација поправила.

Споменуо је физичке обрачуне међу младима, насртаје на ученике и наставнике којих је било у протеклих годину дана у Вуковару.
 
- Најгоре је што се у тих годину дана промијенио ментални склоп грађана на начин да су се осјећали несигурнији него 1998. године у вријеме повратка - казао је Мажар.
 
Градско вијеће Вуковара сваког октобра, према одлуци Уставног суда, расправља о томе треба ли у Вуковару, у складу с Уставом Републике Хрватске и Уставним законом о правима националних мањина, увести ћирилицу у јавну употребу, пренио је Танјуг.