latinica  ћирилица
26/10/2021 |  17:41 ⇒ 17:46 | Аутор: РТРС

Црњац: Хрвати не смију окренути леђа Додику

Лидер СДА Бакир Изетбеговић поновно је изазвао буру својим изјавама међу Хрватима у БиХ, пише портал Отворено.
Милорад Додик и Зоран Милановић - Фото: СРНА
Милорад Додик и Зоран МилановићФото: СРНА

- Тако наступа Изетбеговић, ваљда у жељи да затоми све проблеме који му тресу странку, често је склон слању мрзитељских порука према Хрватима и Србима у БиХ - истиче се у тексту портала Отворено.

Изетбеговић је раније говорио о томе да Хрвати имају вишка права, да су презаступљени, те да њима Бошњаци, у политичком смислу, требају нешто "давати".

Новинар и политички коментатор из БиХ Иван Црњац коментарисао је за Отворено нову салву, како се истиче у тексту, Изетбеговићевих пријетњи.

Црњац сматра како постоји један политичар у Хрватској који би Изетбеговићу и његовим асистентима могао "скресати" крила.

- Бакир Изетбеговић често је склон слању мрзитељских порука према Хрватима. Таква политика из његове странке, али, нажалост, и из већине странака које се доминантно обраћају Бошњацима је задњих година постала свакодневна. Не постоје више никакви актери у бошњачкој политици који су склони дијалогу с Хрватима и Србима. Ипак, очекујем неке промјене у том смјеру, а као носилац тих промјена се наметнуо Зоран Милановић. С таквим једним лидером се не би могла носити нити цијела ескадрила политичара налик на Изетбеговића, а не он уз пар својих радикалних асистената - рекао је Црњац за Отворено.

У текту портала Отворено се истиче да у БиХ већ дуго траје институционална криза коју су покренули политички представници Републике Српске предвођени Милорадом Додиком, који је одлучио бојкотовати заједничке институције након што је, сада већ бивши високи представник у тој земљи Валентин Инцко одлучио донијети наметнути "закон о забрани негирања геноцида".

На питање како коментарише Додикове потезе, Црњац сматра да је Додик "спреман ићи до краја".

- Знате ону причу дјечју када један дјечак стално говори како долази вук, родитељи насједну, па онда када вук једном дође му више нитко не вјерује? Е тако је и с Додиком. Он је често пријетио разним корацима и потезима. Овог пута, ја сматрам, Додик је вољан ићи до краја. Зашто? Зато што је ситуација у БиХ таква да он лично нема што изгубити. На политичко насиље које стиже из већине сарајевоцентричних странака се може одговорити само једнако радикалном мјером. Додик то зна и вјерујем да ће се у складу с тим и понашати - казао нам је Црњац.

На питање шта ће бити у том случају са БиХ и Хрватима, Црњац ту не види разлога за страх.

- Све оно што Додик жели јесте повратак изворном Дајтону, повратак начелима на којима је изграђена БиХ. То никако не може бити пријетња БиХ. Сви они који страхују за БиХ би требали мало боље чути шта Додик говори и поступати у складу с тим. Не видим и не очекујем никакве жестоке мјере попут нових држава унутар БиХ, али, ко зна, можда је и то опција. Хрвати ће ту политички профитирати онолико колико буду знали играти игру. Каква год та игра била, она никако не би смјела значити апсолутно окретање леђа Додику колико год то од Човића тражили неки политички кругови из Загреба на челу са премијером Пленковићем - закључио је Црњац.

Извор: otvoreno.hr