latinica  ћирилица
26/10/2021 |  18:29 ⇒ 18:30 | Аутор: sputniknews.com

Србија усвојила ребаланс буџета за 2021. годину

Посланици Скупштине Србије усвојили су по хитном поступку ребаланс буџета за ову годину који је Влада Србије предложила због изузетно добрих резултата у првих девет мјесеци када су остварени буџетски приходи за 183 милијарде динара већи од планираних.
Скупштина Србије (фото: Sputnik / Лола Ђорђевиић) -
Скупштина Србије (фото: Sputnik / Лола Ђорђевиић)

Како је, образлажући ребаланс пред посланицима, рекао министар финансија Србије Синиша Мали, циљ ребаланса је да се тај новац прерасподијели на прави начин и усмјери на оно што су приоритети Владе Србије, а то су капиталне инвестиције, подизање атрактивности економије и подизању животног стандарда становништва.

Када је ријеч о капиталним инвестицијама, ребалансом је на нивоу опште државе издвојено око 478 милијарди динара, односно 7,8 одсто БДП.

Обезбијеђен је новац за завршетак Моравског коридора, почетак градње Београдског метроа, као и Дунавске магистрале, што се очекује у новембру, преноси Танјуг.

Такође и за фабрику вакцина која се гради у Београду, реконструкцију више домова здравља у Гроцкој, на Чукарици, Гаџином Хану, Лапову, Лозници, Медвеђи, Рачи и Сомбору као и Дома за одрасле Кулине у Алексинцу и Дома за дјецу и омладину у Звечанској.

Ребалансом су предвиђена и средства за помоћ грађанима у новембру и децембру, када ће пунољетнима бити уплаћено прво по 30, а онда по 20 евра.