latinica  ћирилица
26/10/2021 |  18:53 ⇒ 27/10/2021 | 09:35 | Аутор: РТРС

Сједница Парламента Српске о одлукама и закључцима Предсједништва БиХ

Колегијум Народне скупштине заказао је за сутра посебну сједницу, на којој ће се посланици изјашњавати о одлукама и закључцима Предсједништва БиХ усвојеним 18. октобра, које је српски члан Милорад Додик прогласио штетним за витални интерес Републике Српске.
НСРС -
НСРС

Опозиција већ најављује могући бојкот засједања јер је, кажу, мало времена да се припреме за расправу. Из владајуће коалиције тврде да је на сцени политизација опозиционих посланика и да је довољно да прочитају материјале.

На дневном реду посебне сједнице Народне скупштине обједињена расправа о већем броју одлука и закључака Предсједништва БиХ, за које није гласао српски члан Милорад Додик, а који их је прогласио штетним за витални интерес Републике Српске.

Власт је за обједињену расправу, док је опозиција против.

- Зашто је витални национални интерес Канцеларије Руске амбасаде у Бањалуци? - упитао је посланик СДС-а Миладин Станић.

Посланик СНСД-а Игор Жунић истиче да српски члан Предсједнштва Милорад Додик испоштовао закључке НСРС.

- Посланици ће се изјаснити о свим тачкама за које Додик није гласао. Он је испоштовао закључке . Наш је став а и већине надам се да неке тачке овог дневног реда треба да прођу и ми ћемо се тако и понашати - каже Жунић.

У владајућој коалицији кажу да није потребно бројати да ли о овим питањима постоји двотрећинска већина. Сматрају, онај ко мисли да треба заштитити витални интерес Српске биће у те двије трећине. Опозиција још није одлучила.

Посланик ПДП-а Игор Црнадак тврди да је сједница скупштинског Колегијума "показала да власт жели да збрзи ову причу" и да "онемогући опозицију да каже свој став", те најавио да ће ПДП видјети да ли ће под оваквим условима учествовати у раду сједнице.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић је поручио да "опозиција треба да чита скупштински Пословник о раду".

- Пословником је прописано да онај ко тражи посебну сједницу дефинише и дневни ред - рекао је Чубриловић.

Он је додао да није био за ограничење броја дискусија посланика.

- Нема ограничења у дискусијама. Нажалост, видјеће се колико се политизује ситуација на посебној скупштинској сједници. Опозиција жели да политизује све и свашта, па и посебну сједницу - истакао је Чубриловић.

Опозиција незадовољна и због тога што су тек данас упознати о дневном реду.

- Имам осјећај да власт хоће да одржи сједницу без опозиције - изјавио је посланик ДНС-а Душко Ивић.

Шеф Клуба посланика ДЕМОС-а у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић рекла је да ће посланици опозиције моћи да расправљају о свим тачкама сутрашње сједнице Народне скупштине.

- Опозиција жели све да политизује, па и када говори о сутрашњој сједници - каже Стевановићева

Подсјећамо, да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, у складу с ранијим закључцима Народне скупштине Републике Српске, гласао против свих тачака дневног реда о којима се трочлано Предсједништво изјашњавало 18. октобра на редовној сједници у Сарајеву. Због прегласавања, покренуто је питање заштите виталног ентитетског