latinica  ћирилица
26/10/2021 |  20:44 ⇒ 21:09 | Аутор: РТРС

Бањалука: Спорно задужење града и урбанистички план

Нема сагласности у бањалучкој скупшптини о новом задужењу Града. За скупштинску већину споран је градоначелников приједлог о задужењу од шст милиона, с обзиром да је претходна администрација у градској каси оставила суфицит од 17 милиона марака.
Градска управа Бањалука (фото: banjaluka.rs.ba) -
Градска управа Бањалука (фото: banjaluka.rs.ba)

Градоначелник Драшко Станивуковић, каже да одбијање задужења значи и стопирање инсфраструктурног развоја града.

Шест милиона марака задужења Бањалуке за капиталне пројекте. У врху листе модернизација саобраћајница кроз насеља Куљани и Дебељаци, за шта је предвиђено по милион марака.

- По први пут модерна саобраћајница са канализацијом, двије траке, ивичњацима, на најмодернији могући начин - треба да прође кроз Куљане и Дебељаке и они кажу "Не" - каже Станивуковић.

Нисмо рекли "Не", демантују из скупштинске већине. Подржавамо развој града, али не и нова задужења. И то јер је претходна администрација у градској каси оставила 17 милиона марака суфицита, што је, тврде, довољно за реализацију пројеката дефинисаних обвезницама.

- И пут у Дебељацима и пут у Куљанима, нешто је на чему се треба радити и такво нешто чему ћемо дати подршку и оно што сматрамо да се у ових 17 милиона марака мора наћи мјесто за ове ствари - рекао је предсједник Скупштине града Бањалука Младен Илић.

Станивуковићу замјерају и то што, како кажу, самовољно и без стратегије прави план улагања новца из градског буџета. За саобраћајнице у Дебељацима и Куљанима нису довољна два милиона. А због грађевинске сезоне која је на измаку, новац од продаје обвезница у градској каси стајаће до прољећа. Уз камату од четири одсто, грађане ће почетак радова коштати додатних 150.000 марака, тврде из скупштинске већине.

- Нема економске логике да се данас задужујемо а 15. новембра се гасе асфалтне базе, а отварају 15. марта. С обзиром да имамо шест милиона кредитног задужења и 4 одсто каматну стопу, наша је рачуница да најмање 150.000 ћемо дати беспотребно камате - додао је одборник СНСД-а у Скупштини града Бањалука Срђан Амиџић.

- Нисмо добили објашњење колико новаца је потребно за то, већ смо дошли до тога да је сјео сам и написао пет до шест улица по милион КМ - навео је шеф Клуба одборника Уједињене Српске у Скупштини града Бањалука Невен Станић.

У вечерњем дијелу засиједања полемике и о Нацрту урбанистичког плана Бањалуке. Одборницима скупштинске већине спорно је изостављање из Нацрта основних школа у насељима Паприковац и Ада. Захтијевају дораду.

- То ће бити једино насеље без школе и ми смо инсистирали да се нађе локација за њу - рекао је шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини града Бањалука Драгослав Топић.

- Апсолутна је неистина да на Паприковцу не постоји школа предвиђена урбанистичким планом. Урбанистички план је стратегија, а стратегија никад не улази у детаље - одговорио је градоначелник Драшко Становуковић.

О судбини урбанистичког плана одборници ће расправљати сутра од 10 часова, када је заказан наставак сједнице.