latinica  ћирилица
26/10/2021 |  22:15 | Аутор: СРНА

"Више од десет држава спремно да повуче признање самопроглашеног Косова"

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је да је више од десет држава спремно да преиспита своје одлуке о Косову и Метохији.

- За нама је година у којој је Србија, као мала али поносна земља, ријешена да љубоморно чува своју политичку самосталност и војну неутралност, била принуђена да се за своје интересе бори у једном сложеном и проблемима бременитом политичком окружењу - изјавио је Селаковић за сутрашње Вечерње новости.

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је раније да, уколико било ко донесе одлуку о признању Косова као независног, истог тренутка Србија ће кренути у кампању повлачења признања.

Како су медији писали раније, десетак држава је спремно да повуче своје одлуке о признању Косова уколико Приштина крене у процес поновног признавања.

Вашингтонским споразумом потписаним у септембру 2020. године се самопролашено Косово обавезало да на 12 мјесеци обустави своја настојања да се придружи међународним организацијама, а Србија да обустави своју кампању међу државама о повлачењу њиховог признања независности.