latinica  ћирилица
27/10/2021 |  07:54 ⇒ 10:31 | Аутор: СРНА

Тушевљак: Само овдје џелати дижу споменик жртвама

Први пут у свјетској историји џелати дижу споменик онима које су убили, што је срамно и недопустиво поготово јер се на тај начин покушава прикрити злочин над сарајевским Србима, изјавио је дугогодишњи инспектор МУП-а Републике Српске за истраживање ратних злочина Симо Тушевљак.
Симо Тушевљак - Фото: СРНА
Симо ТушевљакФото: СРНА

Тушевљакова изјава услиједила је поводом данашње сједнице Градског вијећа Сарајева на којој би требало да буде размотрен приједлог градоначелника Бењамине Карић о изградњи спомен-обиљежја на Казанима посвећеног убијеним сарајевским цивилима, углавном српске националности у период од 1992. до 1993. године.

- То је страшно, изргују се српским жртвама - рекао је Тушевљак за Глас Српске.

Према његовим ријечима, то је покушај прикривања злочина на Казанима, али и свих других у Сарајеву како би се у очима свјетске јавности приказали у позитивним свјетлу, али и прикрили злочиначку ратну политику.

- Када је крајем 1993. и почетком 1994. године извршена прва ексхумација са локалитета Казани евидентирано је више од 100 посмртних остатака, а међу њима је био и одређен број припадника тзв. Армије БиХ, који су били Срби. И њих су убијали и бацали тамо - испричао је Тушевљак.

Он је додао да су поједине породице идентификовале своје најмилије али оне ни до данас нису успјеле доћи до костију како би их могли сахранити, нестали су.

- Тачан број убијених Срба на Казанима вјероватно никада неће бити утврђен, а поготово јер су они послије ту јаму затрапли тонама смећа и бетоном. То је политика која је вођена и у Хрватској, у којој су јаме у које су бацане српске жртве - навео је Тушевљак.

Он је додао да се трага за више од 300 људи, да је МУП Републике Српске покушао да задокументује све ратне злочине и тај материјал је са кривичним пријавама послат у Тужилаштво БиХ, али и Окружном тужилаштву у Источном Сарајеву.

Тушевљак је истакао да ти предмети не могу застарјети, те да сав прикупљени материјал на најбољи начин илуструје сву голготу и страдање српских цивила у Сарајеву, а међу њима је било жена и дјеце.

За тај злочин, како је навео, осуђени су појединци, али је један број помилован од Алије Изетбеговића 1995. и 1996. године, многи од тих злочинаца су чак одликовани и данас се налазе на одређеним значајним функцијама.

- Како данас ствари стоје, не вјерујем да ће након 30 година неко од њих одговарати за своја злодјела и да ће правда у случају `Казани` бити задовољена - закључио је Тушевљак.