latinica  ћирилица
27/10/2021 |  08:01 ⇒ 08:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Сједница СБ УН о Судану завршена без сагласности

Савет безбједности Уједињених нација састао се како би расправљао о ситуацији у Судану послије војног пуча изведеног у понедјељак, али након састанка није издато никакво саопштење, јавља Ројтерс.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес позвао је претходно свјетске силе да се окупе и одлучно се изјасне против војног пуча, поручивши да је потребно јединство да би се свијет сучио са "епидемијом државних удара'''', након што су изведени и у Мјанмару, Малију и Гвинеји.

Замјеник руског представника у УН Дмитриј Пољански рекао је послије сједнице да чланице Савјета безбједности до сада нису успјели да постигну било какву сагласност о ситуацији у Судану.

- Мислим да је преурањено говорити о сагласности, хајде да радимо на неком документу. Слажемо се да смо преокупирани оним што се дешава - рекао је Пољаков, преноси Тас с .

До војног удара и преузимања власти у Судану дошло је у понедјељак послије вишенедјељних тензија између представника војних и цивилних власти око темпа процеса транзиције Судана ка демократији који је започет свргавањем дугогодишњег аутократе Омара ал-Башира током народне побуне прије двије године.