latinica  ћирилица
27/10/2021 |  08:56 ⇒ 08:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Ендрјуз не одустаје: Невакцинисани неће моћи у Мелбурн

Премијер аустралијске државе Викторије Денијел Ендрјуз, остао је при ставу да невакцинисаним тенисерима и тенисеркама не треба дозволити улазак у Аустралију, након што је премијер Скот Морисон наговијестио да ће им то бити дозвољено уз карантин.
Аустралијан опен (Фото: australianopenresults.com) -
Аустралијан опен (Фото: australianopenresults.com)

Морисон је јуче саопштио да ће невакцинисаним играчима бити дозвољено да се такмиче на Гренд слему Аустралијан опен, након двонедјељног карантина због ковид-19, под условом да држава Викторија, која је домаћин турнира у Мелбурну, затражи такву дозволу за њих.

Ендрјуз је, међутим, поручио да његова држава неће подносити такве захтјеве, преноси Ројтерс.

- Због сваког вакцинисаног становника Викторије који је урадио праву ствар, моја влада неће поднијети захтјев за изузеће ниједног невакцинисаног играча - рекао је он новинарима.

Границе Аустралије су ефективно затворене 18 мјесеци због пандемије ковид-19, иако власти одобравају изузећа од путовања за посебне случајеве.

Викторија је најтеже погођена држава Аустралије, њен главни град Мелбурн је закључан шест пута, а посљедњи карантин је завршен у петак, али само за потпуно имунизоване одрасле особе.

Невакцинисаним одраслим особама и даље је забрањен приступ пабовима, ресторанима, спортским догађајима и другим јавним просторима.

Професионални спортисти у Викторији су обавезни да се вакцинишу, а то се односи и на тренере, званичнике, медије и друго особље које је укључено у елитна такмичења.

Премијер Аустралије Морисон изјавио је јуче да невакцинисани тенисери морају да се подвргну обавезном двонедјељном карантину због пандемије корона вируса, ако желе да играју на Гренд слем турниру Аустралијан опен.

- Иста правила важе за све, без обзира да ли је ријеч о побједнику грен слема, премијеру, пословном путнику, студенту - или било коме другом - изјавио је Морисон за Севен њуз.

Први тенисер свијета Новак Ђоковић одбио је да открије да ли је вакцинисан и поручио прошле недјеље да можда неће играти на турниру, јер је ситуација “таква каква јесте".