latinica  ћирилица
27/10/2021 |  09:20 | Аутор: klix.ba

У БиХ постављен први знак "медвјед на путу - возачи, опрез"

Након забиљежена два смртна исхода страдања мечића у саобраћају, један 2019. и други 2021. године, на магистралном путу Бихаћ - Босански Петровац (локалитет Липа) постављен је први саобраћајни знак са силуетом мрког медвједа у Крајини, али и БиХ уопште.
Постављен знак "медвјед на путу" на магистралном путу Бихаћ - Босански Петровац - Фото: Facebook
Постављен знак "медвјед на путу" на магистралном путу Бихаћ - Босански ПетровацФото: Facebook

Покретање ове иницијативе према ЈП "Цесте ФБиХ" иницирала је Ловачка организација из Бихаћа. Након спроведене анализе стручне службе ЈП "Цесте ФБиХ" и разматрања захтјева за постављање одговарајуће саобраћајне сигнализације тј. знака упозорења "медвјед на путу", донесена је одлука о допуни постојеће саобраћајне сигнализације, а која се користи на цестама у ФБиХ.

Тако је собраћајни знак "медвјед на путу – возачи опрез!" уврштен на листу званичних собраћајних знакова.

- Овај знак са силуетом мрког медвједа је први овакав знак у БиХ те уједно и нови саобраћајни знак који је уврштен у Закон о вертикалној сигнализацији у БиХ - изјавио је Денис Хускић, иницијатор и предсједник скупштине Ловачке организације.

Из Центара за животну средину као организације која спроводи пројекат "Заштита мрког медвједа на подручју Динарида" поздравили су ову иницијативу и нову праксу у БиХ те сматрају да је ово један од важних корака у освјештавању јавности о важности суживота човјека и медвједа у БиХ.

- Након постављања саобраћајне сигнализације са силуетом медвједа надамо се да ће у будућности страдања медвједа, али и других животињских врста на овој саобраћајници бити сведени на минимум - навели су из организације.