latinica  ћирилица
27/10/2021 |  12:15 ⇒ 12:17 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Света Петка молитвама да буде заштитница српском народу

Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је да је Света Петка, коју данас слави црква, слављена и поштована у цијелом православном свијету, међу којима и у српском народу, те пожелио да буде заштитница граду Београду и цијелом српском народу.
Патријарх Порфирије (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Патријарх Порфирије (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

- Нека би Господ дао да њене молитве буду са свима нама, да нам буде заштитница, да буде заштитница граду Београду и читавом српском народу. Али, њеним молитвама да се усели мир, љубав, добро и радост и у сва срца свих људи добре воље - рекао је патријарх Порфирије у бесједи, након што је служио свету литургију у Храму Светог Саве у Београду.

Његова светост је подсјетио да се данас слави велика Божија угодница, подвижница и светитељка, преподобна мајка Параскева /Петка/, која је цијели свој живот посветила Богу и Исусу Христу.

Према ријечима патријарха, Бог је прославио Свету Петку која је живјела у 11. вијеку да буде слављена, да јој се обраћамо са вјером за помоћ.

- Тамо гдје има вјере, не магијске, него вјере као спремности да прихватимо оно што је воља Божја, ако се с молитвом обраћамо Светој Петки, онда Господ преко ње њеним молитвама чини и и оно што нисмо могли да замислимо - навео је српски патријарх.

Патријарх Порфирије је рекао да је Света Петка показала, као и многе жене у цркви Христовој да пред лицем Божијим, ако је он циљ, не постоји никаква предност било кога, без обзира на социјални статус, пол, образовање, припадност неком народу.

- Господ чита само срца људи - навео је српски патријарх, подсјетивши да се Света Петка одрекла свог имања, статуса и провела живот у пустињи и молитви, посветивши се потпуно Богу.

Патријарх је рекао да је Бог прославио Свету Петку, као жене које су прве видјеле Христа након васкрсења, те подсјетио да су само жене остале, када је Христ страдао на крсту и сви се разбјежали.

Патријарх Порфирије је рекао да су сви људи позвани да буду савршени као Отац Небески, да воде живот у сагласности са заповијестима Божјим, да се усавршавају у врлини, да добијене дарове од Бога умножавају, те да кроз њих пројаве дар над даровима и највећи дар, а то је љубав.

Патријарх Порфирије је навео да је човјеку свака његова вјештина, способност, таленат, духовна или спољашња врлина дата како би кроз њих потврдио љубав према Богу и ближњима, те да се тај дар добијен од Бога не може сматрати разлогом за гордост.

- Сви смо позвани да будемо свети - рекао је патријарх Порфирије.

Његова светост је навео да човјек Богу може да принесе смирење, односно свијест о томе да смо без Бога, без његове благодати и љубави, немоћни да ријешимо било који свој суштински егзистенцијални проблем, ма колико били славни, успјешни и моћни.

- Смирење као свијест о томе да у нашем животу све зависи од Бога и онда када мислимо да можемо сами. Када смо пред Богом смирени, када знамо да је од њега и у њему све и када смо због тога благодарни и радосни, тада постајемо истински господари свог бића и можемо да контролишемо свој ум и управљамо своје срце - истакао је Његова светост.

Патријарх Порфирије је рекао да када је човјек смирен, не постоји то што може споља или изнутра да га измјести из равнотеже и да постане роб или слуга нагона који постоје у људима.

Према ријечима патријарха Порфирија, смисао и циљ постојања сваког човјека је спасење и живот вјечни, те су сви позвани да буду врлински људи, али предност имају они који су пред Богом чистог срца и који посједују хришћанске врлине као што су смирење, љубав, милосрђе, покајање.