latinica  ћирилица
27/10/2021 |  12:57 | Аутор: СРНА

Вулић: Обраћање Шмита у парламенту - исмијавање конститутивног народа

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је да обраћање Кристијана Шмита у парламенту БиХ представља исмијавање једног конститутивног народа.

Она је напоменула да се приликом уласка у било коју земљу ЕУ тражи ковид сертификат, а приликом представљања у туђој земљи мора се имати потврда о томе ко вас ту шаље.

- Којим папиром, којим сертификатом, кодом Кристијан Шмит доказује да је он високи представник? Гдје је потврда Савјета безбједности? Обраћање неког туристе Представничком дому чисто је омаловажавање заједничких институција и исмијавање једног од конститутивних народа - рекла је Срни Вулићева.

Она је додала да у писму које су клубови посланика добили превод гласи: "Колеге".

- Какве смо ми то колеге? С којим правом нам се тако Шмит обраћа? Ко и за шта је њега бирао? - упитала је Вулићева.

Она је додала да је БиХ земља безнађа чим било какав туриста може говорити у Представничком дому.

- Позивам све туристе који дођу у БиХ да упуте позив за обраћање у Представничком дому јер то није институција, већ туристичка атракција - оцијенила је Вулићева.

Она је рекла да Шмит, "туриста у БиХ и самопроглашени наредбодавац", није чак ни прочитао да је Парламентарна скупштина БиХ установљена Уставом БиХ и да се састоји од два дома - Представничког и Дома народа, те да се све законодавне одлуке доносе усвајањем у оба ова дома.

- Кад већ ословљавате Представнички дом као `врховно парламентарно тијело`, што је нетачно, ваше писмо је требало прослиједити у сектор за односе с јавношћу који реализује посјете гостију и појашњава улогу и надлежност Парламентарне скупштине уз напомене да се посјете организују уз најаву путем обрасца на веб-страници - навела је она.

Из парламента БиХ најављено је да је Шмитово обраћање посланицима Представничког дома предвиђено за сутра у 12.00 часова.